ОПЕК преминава към прогноза за търсенето на петрол на страните от ОПЕК+ в месечния си доклад, според източници

ОПЕК преминава към прогноза за търсенето на петрол на страните от ОПЕК+ в месечния си доклад, според източници

10 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


ОПЕК преминава към прогноза за търсенето на петрол на страните от ОПЕК+ в месечния си доклад, според източници

Петролния картел ОПЕК ще спре да публикува изчисления какво е световното търсене на неговия суров петрол и ще премине към прогнози за търсенето на петрол от по-широкото неформално обединение ОПЕК+, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници.

Промяната отразява оказалото се дългосрочно сътрудничество между ОПЕК и нечленуващи в картела производители, начело с Русия, за вземане на колективни решения за предлагането на световния петролен пазар. 

В месечния си доклад организацията, чийто секретариат се намира във Виена, включва оценка за търсенето на петрола на нейните членове. Прогнозните данни се следят внимателно от анализатори и търговци като ориентир за силата на петролния пазар. 

От текущия месец обаче според източниците картелът ще оповестява само оценки за търсенето на суров петрол от производителите, страни по Декларацията за сътрудничество (Declaration of Cooperation - DoC) - формалното наименование на алианса ОПЕК+, който обединява 12-те членки на ОПЕК и 10 държави извън организацията, сред които най-големият производител е Русия. 

Засега ОПЕК не е отговорил на запитванията за коментар. 

Пазарният дял на суровия петрол от ОПЕК спадна до 27  процента - най-ниското ниво от десетилетия, след като Ангола се оттегли от картела в края на миналата година. Пазарният дял на ОПЕК+ е около 41 процента по изчисления на Ройтерс. 

Неформалното обединение бе сформирано през 2016 г. след свръхпредлагането от 2014-2016 г. и спада на цените, който принуди страните от и извън ОПЕК да работят заедно, за да свият добива и да подкрепят пазара за първи път от 2001 година.        За разлика от основаната през 1960 г. ОПЕК, ОПЕК+ е доста по-неформално обединение, без постоянна централа, което дава възможност на страните, нежелаещи да се присъединят към картела все пак да работят с него.    

#петролния #картел #опек #спре #публикува #изчисления #какво #световното #търсене #неговия

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете