"ОМВ Петром" е станала единственият оператор на офшорния блок "Хан Аспарух" в България, който е съседен на румънския периметър "Нептун Дийп"

"ОМВ Петром" е станала единственият оператор на офшорния блок "Хан Аспарух" в България, който е съседен на румънския периметър "Нептун Дийп"

27 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


"ОМВ Петром" е станала единственият оператор на офшорния блок "Хан Аспарух" в България, който е съседен на румънския периметър "Нептун Дийп"

Контролираната от австрийския енергиен гигант О Ем Ви (OMV) румънска компания "ОМВ Петром" (OMV Petrom) пое ролята на оператор на офшорния блок "Хан Аспарух" в България, като предстои да поеме и участието на френската компания "ТоталЕнержи" (TotalEnergies), според данни, публикувани в годишния доклад на компанията, съобщава румънското издание "Економика". 51 на сто от акциите в дружеството се държат от О Ем Ви, а 20 на сто - от румънското правителство.

"Продължаваме да укрепваме позицията си в Черно море. Поехме ролята на оператор и ще продължим проучвателната дейност в периметъра "Хан Аспарух" в България", посочва "ОМВ Петром" в годишния си доклад.

Френската компания "ТоталЕнержи" и румънската "ОМВ Петром" бяха партньори в офшорния блок "Хан Аспарух", разположен в дълбоководен участък на българския сектор в западната част на Черно море, отбелязва изданието. Блокът се простира на площ от 14 220 кв. км, с дълбочини до 2200 м, и се намира до румънския периметър "Нептун Дийп", където се очаква първи добив на газ през 2027 г.

Договорът за проучвания беше присъден през 2012 г. "ТоталЕнержи", която беше оператор по това време, съобщи за откриването на запаси от нефт през 2016 г. След като испанската фирма "Репсол" (Repsol) се отказа от дела си от 30 процента в проекта, сега Тотал притежава 57 процента, а "ОМВ Петром" - 43 процента (размерът на дяловете не е променен, защото не извършена фактическата промяна на собственост през Търговския регистър в България, бел. ред.). Компаниите получиха през 2022 г. удължаване с две години - до 2024 г., на разрешителното за проучвания за нефт и природен газ. 

Според изданието информациите от годишния доклад показват, че "Петром" е поел ролята на оператор на блока от френската фирма, което означава, че румънската компания ще взема решенията и ще подписва договорите за дейностите. Нещо повече, според информация на румънското издание "Профит", в края на миналата година "ТоталЕнержи" е уведомила "ОМВ Петром" за намерението си да се оттегли от проекта "Хан Аспарух", а румънската компания е в процес на поемане на нейния дял. 

Така поне за известно време, ако не потърси партньори, "ОМВ Петром" ще бъде 100-процентов притежател на проекта в българската акватория на Черно море, отбелязва "Економика".

Изданието напомня, че миналото лято генералният директор на "ТоталЕнерджис ЕП България" Ив Лю Стънф заяви, че според оценките блокът "Хан Аспарух" има потенциал да произвежда общо 13 милиарда кубически метра природен газ годишно от две находища. 

Партньорите по проекта възнамеряват да започнат проучвателните сондажи за природен газ в блока "Хан Аспарух" през второто тримесечие на 2024 г., каза още Лю Стънф. Ако първоначалните сондажи се окажат успешни, проучванията за оценка ще бъдат извършени през 2025 г., а добивът се очаква да започне около 2030 г., посочи още представителят на френската компания. 

#контролираната #австрийския #енергиен #гигант #omv #румънска #компания #омв #петром #petrom

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете