Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

27 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Украинските жени и мъже, които са били изнасилени от руски военни, ще могат да получат обезщетение за физически и морални щети, предаде Укринформ, като се позова на съпругата на президента на Украйна Олена Зеленска, цитирана от британския в. „Гардиан“.

„Обезщетенията за жертвите на груби нарушения на човешките права, включително жертвите на свързано с конфликта сексуално насилие, не са само икономическа подкрепа. Това е важна стъпка към възстановяване на справедливостта“, каза Зеленска.

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен или когато Русия започне да изплаща репарации – те се нуждаят от помощ сега.

„И това правосъдие е необходимо не само в Украйна. Правосъдието за украинските жертви на насилие вече е огледало за самия свят“, каза тя.

Според „Глоубъл сървайвър фънд“, който управлява проекта заедно с Украйна от името на правителства донори, това ще бъде първият път, когато жертвите ще получат обезщетения по време на активен въоръжен конфликт.

Според директорката на фонда Естер Дингеманс „схемата за обезщетение е потвърждение, че случилото се с тези хора е официално признато“.

Както Укринформ съобщи по-рано, Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) нареди на Русия да изплати на Тбилиси многомилионна компенсация за нарушения на правата на Грузия в резултат на руската въоръжена агресия през 2008 г.

През декември 2021 г. ЕСПЧ призна множество случаи на нарушения на Европейската конвенция за правата на човека, извършени от Русия на територията на Грузия в резултат на въоръжената агресия през август 2008 г.

#украинските #жени #мъже #изнасилени #руски #военни #получат #обезщетение #физически #морални

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете