Около 60 неправителствени организации призоваха банки и инвеститори да не дават заеми на "ТоталЕнержи"

Около 60 неправителствени организации призоваха банки и инвеститори да не дават заеми на "ТоталЕнержи"

11 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Около 60 неправителствени организации призоваха банки и инвеститори да не дават заеми на "ТоталЕнержи"

Да се намали финансирането на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies), като не й се предоставят заеми. За това се обявиха близо 60 неправителствени организации, които призоваха днес банки и инвеститори "да не участват" в предоставянето на свежи пари на компанията, която продължава с "пагубната за климата стратегия", предаде Франс прес.

Тези организации са основно от Франция и Африка, но има и такива с международно присъствие.

Близо 70 на сто от финансирането на компанията идва от набиране на средства на финансовите пазари  чрез емисия на облигации, се посочва в комюникето. Понастоящем френската компания има 45 заема на пазарите, от които 10 "трябва да изтекат между 2024 и 2025 година".

"ТоталЕнержи" трябва да ги върне или със собствени средства, или, както е по-разпространена практика, сключвайки договор за нов заем. 

Неправителствените организации са изпратили писмото до 24 банки ("Бе Ен Пе Парибa" - BNP Paribas, Ейч Ес Би Си (HSBC), "ДжейПи Морган" (JPMorgan) и др) с искане да се ангажират публично, че няма да улесняват емисии облигации и шест управители на активи ("Амунди"- Amundi, "Блекрок" - Blackrock, "Алианц" - Allianz ), за да "се откажат да предоставят новr заемr" на "ТоталЕнержи".

"Помагайки на "ТоталЕнержи" да събере пари на пазара на облигации, банките и инвестиционните фондове му позволяват да финансира нови газови и петролни проекти", се посочва в комюникето.

"Облигациите са истинско финансово Елдорадо, по-дискретно от финансирането на проекти за "ТоталЕнержи". Финансовите играчи, които участват в тях, трябва да осъзнаят отговорността си за финансирането на стратегията на компанията за климата", заяви Лара Кювлие, отговорна за кампанията за устойчиви инвестиции в "Риклейм файнeнс" (Reclaim Finance), цитирана в комюникето. 

#намали #финансирането #тоталенержи #totalenergies #предоставят #заеми #обявиха #близо #неправителствени #организации

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете