Около 300 състезателки от 40 държави ще участват на Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща

Около 300 състезателки от 40 държави ще участват на Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща

16 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Около 300 състезателки от 40 държави ще участват на Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща

Около 300 състезателки от 40 държави ще участват на Европейското първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе през следващата седмица. Унгарската столица ще посрещне 100 девойки, 97 жени и 19 ансамбъла.

Българката Боряна Калейн ще се опита да защити титлата си в многобоя. Тя ще има конкуренция в лицето на действащата световна шампионка Даря Варфоломеев (Германия), световната номер 1 от София 2022 София Рафаели (Италия), европейската шампионка от 2022-а Дария Атаманов (Израел), водещата грация на Украйна Виктория Оноприенко, българската звезда и бронзова медалистка от многобоя от последните две издания Стилияна Николова и други. Домакините от Унгария ще бъдат представени от Фани Пигнички и Хана Пана Виснер.

Специално внимание трябва да се отдели на бившите девойки, които от началото на този сезон се състезават при жените Елвира Краснобаева, Лиляна Левинска (Полша) и Таисия Онофричук (Украйна), които ще направят първото си участие на Европейско първенство в тази възраст.

При ансамбловата надпревара се очаква вълнуваща битка между тимове от 19 страни. България в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева ще защитават титлата си в многобоя срещу Азербайджан, Испания, Финландия, Франция, Великобритания, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Израел, Италия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна.

Европейското първенство стартира с не по-малко интересна надпревара при девойките. За отборното класиране и разпределението на медалите ще се впуснат отборите на България в състав Дара Малинова и Магдалена Вълкова, Израел - Алона Тал Франко и Меитал Сумкин, Румъния - Амалия Лика и Лиса Гарач, Полша - Оливия Маслов, Злата Усанова, Ксения Жижич и други.

На шампионата ще бъдат раздадени последните квоти за Олимпийските игри в Париж - по една в индивидуалната и в ансамбловата надпревара.

40-ото издание на Европейското първенство по художествена гимнастика ще се проведе в Будапеща от 22 до 26 май.

#300 #състезателки #държави #участват #европейското #първенство #художествена #гимнастика #което #проведе

Още новини

Още новини от Спорт, които може да четете