Огнище на птичи грип е регистрирано в животновъден обект в хасковското село Константиново

Огнище на птичи грип е регистрирано в животновъден обект в хасковското село Константиново

11 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Огнище на птичи грип е регистрирано в животновъден обект в хасковското село Константиново

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи за огнище на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари в село Константиново, Община Симеоновград, област Хасково. В обекта се отглеждат около 6300 патици. 

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат следните населени места в област Хасково: село Константиново в Община Симеоновград и село Поляново в Община Харманли. В 10-километровата наблюдавана зона влизат: селата Златополе и Райново в Община Димитровград; селата Александрово, Нова Надежда, Стойково, Родопи, Брягово в Община Хасково; град Симеоновград; село Преславец в Община Харманли.

С цел ограничаване на болестта и недопускане на нейното разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни патици в обекта. 

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че патешко месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Последно в региона на Хасково огнище на птичи грип бе констатирано в птицевъден обект за отглеждане на бройлери в село Войводово, припомня БТА. В стопанството се отглеждаха около 390 000 птици.

Два дни по-рано, на 10 април, огнище на птичи грип бе регистрирано в Хасково. Причинителят на инфлуенца А беше констатиран в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на южния областен център. В животновъдния обект се отглеждаха над 25 хил. птици.

#българската #агенция #безопасност #храните #бабх #съобщи #огнище #инфлуенца #грип #птицевъден

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете