Огнища на птичи грип са установени в стопанства в хасковското село Войводово и кърджалийското Доборско

Огнища на птичи грип са установени в стопанства в хасковското село Войводово и кърджалийското Доборско

12 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Огнища на птичи грип са установени в стопанства в хасковското село Войводово и кърджалийското Доборско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнища на Инфлуенца А (грип) в птицевъден обект за отглеждане на бройлери в село Войводово, област Хасково, и в нерегистриран птицевъден обект тип "заден двор" за отглеждане на кокошки, токачки и пуйки в село Доборско, област Кърджали, съобщиха от БАБХ.

В стопанството във Войводово се отглеждат около 390 000 птици, а в птицевъдния обект в Доборско - около 100 птици.

Около засегнатите животновъдни обекти са определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще бъдат предприети действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

БТА припомня, че по-рано тази седмица в Хасково беше установено още едно огнище на птичи грип. То беше в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на южния областен център. В животновъдния обект се отглеждат над 25 000 птици.

Ден по-късно, на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Георги Илиев заяви, че започва умъртвяването по хуманен начин на птиците във фермата в местността Идимирли край Хасково.

#българската #агенция #безопасност #храните #бабх #констатира #огнища #инфлуенца #грип #птицевъден

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете