Общо 450 учители и ученици от 25 училища представиха образователни иновации на регионален форум

Общо 450 учители и ученици от 25 училища представиха образователни иновации на регионален форум

28 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Общо 450 учители и ученици от 25 училища представиха образователни иновации на регионален форум

Общо 450 учители и ученици от 25 училища се включиха в регионалния форум "Аз, ти и другите и непознатото в познатото - иновациите за позитивната промяна в образованието", съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Домакин на събитието, което се провежда в рамките на Националната програма "Иновации в действие", е Основното училище "Никола Йонков Вапцаров" в Разград. Във форума участваха училища и представители на академичната общност от областите: Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Плевен и Враца. 11 от училищата, които представяха иновативни практики, са от Разград.

В рамките на форума се споделяха практики в четири тематични направления: дигитално предприемачество и STEM - творчество, училищна медиация - училищно посредничество и подкрепяща среда в случаи на конфликти между ученици, учители, родители, иновативни образователни технологии и ресурси, и интеркултурното образование - традиции, ценностни системи и представи за света.

Учениците участваха в работилници, свързани с традициите в Лудогорието и иновацията на училището домакин, която помага на децата да изучават забележителностите на този край, използвайки възможностите на дигитална платформа. Учениците се връщат назад във времето - от античните римляни до самобитните капанци, техните обичаи и поминък. Домакините включиха гостите в изработване на шевици, плетки и иглонабиване на вълна.

Официални гости на събитието са държавни експерти от Министерство на образованието и науката, началници и експерти от Регионалните управления на образованието, както представители на местната и централната власт.

Целта на регионалния форум е чрез мултиплициране на добрите иновационни практики, споделяне на резултати и генериране на нови идеи и продукти да продължи сътрудничеството между създадените на предходния регионален форум - Велико Търново-2023, тематични общности на иновативните училищата от Северния централен регион.

Изявата по проекта подкрепиха Регионалният исторически музей в Разград, Русенският университет "Ангел Кънчев" и художествената галерия "Проф. Илия Петров".

 

#общо #450 #учители #ученици #училища #включиха #регионалния #форум #непознатото #познатото

Още новини

Още новини от Образование, които може да четете