Общо 10 нови заглавия ще видят зрителите на кино-литературния фестивал "Синелибри" във Велико Търново

Общо 10 нови заглавия ще видят зрителите на кино-литературния фестивал "Синелибри" във Велико Търново

преди 3 часа · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Общо 10 нови заглавия ще видят зрителите на кино-литературния фестивал "Синелибри" във Велико Търново

Общо 10 нови филмови заглавия ще видят зрителите на кино-литературния фестивал "Синелибри" във Велико Търново, съобщиха организаторите на форума. Той ще се проведе от днес, 25 октомври, до 3 ноември в кино Cineland Искра в старата столица, която за поредна година се включва в проекта заедно с още няколко града в страната. Прожекциите ще са по една на ден. Филмовите истории са вдъхновени от книги, а някои продукции са с награди от най-престижните кинофестивали през годината.

Днес фестивалната програма стартира с комедията „В очакване на Дали“. На 26 октомври зрителите ще могат да видят „Майстора и Маргарита“, вдъхновен от едноименния роман на Михаил Булгаков. Третото заглавие е „Партенона“ на режисьора Паоло Сорентино, с номинация за „Златна палма“ на кинофестивала в Кан – 2024. Във филма участват актьорите Гари Олдман и Стефания Сандрели. На 28 октомври е прожекцията на „Ромео и Жулиета“. Той е носител на Награда „Златен глобус“ за 2024 г. на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Италия за най-добра комедия и две награди „Сребърна лента“ на Италианския национален синдикат на филмовите журналисти за най-добра актриса в комедия (Пилар Фолиати) и най-добър актьор в комедия (Маурицио Ломбарди).

На 29 октомври зрителите ще видят кинолентата „Емилия Перес“ със Зоуи Салдана и Селена Гомес. Продукцията е с награда на журито на кинофестивала в Кан тази година и още много номинации. На 30 ноември ще бъде прожекцията на „Второ действие“, номиниран за най-добър игрален филм на Международния филмов фестивал CineFest в Мишколц и част от официалната селекция на кинофестивала в Кан. Следва „Доверие“, с две награди „Златен глобус“ на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Италия - за най-добър сценарий и най-добър актьор (Елио Джермано). Филмът е и с пет номинации „Сребърна лента“ на Италианския национален синдикат на филмовите журналисти: за най-добър филм, сценарий, звук, най-добра актриса (Федерика Розелини), най-добър актьор (Елио Джермано). Следващото заглавие е „Вечният визионер“ с режисьор и сценарист Микеле Плачидо, който играе и главна роля. Предпоследната прожекция е „Добър ден, тъга“, по едноименната книга на Франсоаз Саган. Финалът на киномаратона ще постави „Един обикновен случай“ на режисьора, сценарист и актьор Даниел Отьой. 

Десетото издание на Международния кино-литературен фестивал "Синелибри" преминава под мотото „Поезия безкрай“. Той се провежда паралелно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора в интервала от 10 октомври до 3 ноември.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ и на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. Съфинансиран е от Столична община, Община Пловдив, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово и в партньорство с Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Община Стара Загора. Програмата се осъществява в сътрудничество с множество партньори и съмишленици, посочват организаторите.

#общо #нови #филмови #заглавия #видят #зрителите #кинолитературния #фестивал #синелибри #велико

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете