Няма да затварят хипермаркетите и супермаркетите в Румъния през уикенда

Няма да затварят хипермаркетите и супермаркетите в Румъния през уикенда

28 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Няма да затварят хипермаркетите и супермаркетите в Румъния през уикенда

Не е подходящо да се затварят хипермаркетите през уикенда, заяви румънският премиер Марчел Чолаку в началото на днешното правителствено заседание. Той определи решението като окончателно, става ясно от публикация на официалната страница на кабинета в социалната мрежа Фейсбук. 

“Искам да затворя една тема, която предизвика публичен дебат, тази за работното време на магазините и затварянето им през почивните дни. От получените сигнали от обществото става ясно, че не е редно магазините да не работят през уикенда. Помня, че по време на пандемията бяха затворени пазарите и имаше определено работно време на магазините. Ние вече не сме на този етап“, каза Марчел Чолаку.

Преди по-малко от седмица той представи за анализ предложение относно евентуалното затваряне на супермаркетите през уикенда, за да види какво би било въздействието от подобна мярка. Предложението бе провокирано след среща с представители на търговците на дребно, които поискаха от изпълнителната власт да забрани работата на супермаркети и хипермаркети след 13:00 ч. през почивните дни. Те се аргументираха, че така клиентите, които са пазарували от големите вериги магазини през седмицата, през уикенда ще дойдат при тях. 

„Защо в Румъния има хипермаркети в центъра на града, докато в западните страни са в покрайнините? Защото там имаше място за строеж, имаше възможности за бизнес веднага след падането на комунистическия режим”, коментира пред вестник „Адевърул” социологът Дан Петре.

Според икономическия анализатор Адриан Негреску друга причина румънците да щурмуват големите магазини през уикенда е фактът, че нямат време да го направят през седмицата. Той е на мнение, че подобен потребителски навик не може да се промени изведнъж, за една нощ.

#подходящо #затварят #хипермаркетите #уикенда #заяви #румънският #премиер #марчел #чолаку #началото

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете