Новоизбраният индонезийски президент е на посещение в Пекин

Новоизбраният индонезийски президент е на посещение в Пекин

1 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Новоизбраният индонезийски президент е на посещение в Пекин

Новоизбраният индонезийски президент Прабово Субианто е на посещение в Пекин, по време на което се очаква той да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин, предаде Ройтерс.

Срещата е по покана на китайския му колега, по-малко от два месеца след като Прабово спечели надпреварата за президентския пост на най-голямата икономика в Югоизточна Азия. Двамата лидери ще обсъдят отношенията между двете страни, въпреки че 72-годишният политически ветеран ще положи президентска клетва като нов държавен глава на Индонезия едва през октомври.

Китай е първата чуждестранна държава, която Прабово посещава като новоизбран президент. Това говори за тясното партньорство, изградено през последното десетилетие при неговия предшественик Джоко Видодо. Но Видодо така и не предприе посещение в чужбина, преди да положи клетва като президент, отбелязва Ройтерс. Първото посещение на Джоко Видодо след встъпването му в длъжност също беше в Китай за годишната среща на върха на лидерите от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество през 2014 година. До 2023 г. той посети Китай общо шест пъти.

През последното десетилетие Китай се превърна във водещ търговски партньор на Индонезия, тъй като природните ѝ ресурси като въглища и никел снабдяват втората по големина икономика в света. Китай също така е вложил милиарди в индонезийски инфраструктурни и промишлени проекти, включително високоскоростната железопътна линия Джакарта-Бандунг.

Анализатори смятат, че Прабово, който към момента е министър на отбраната на Индонезия, има подкрепата на Видодо, който възлага надежди на бившия си политически съперник, който днес вече е негов съюзник, да следва утвърдения от него политически курс и да запази отношенията с Китай.

Прабово обаче ще трябва да се справи с други проблеми, произтичащи от борбата за влияние между Китай и САЩ в Югоизточна Азия. Той вече заяви, че Индонезия ще се придържа към политиката си на неутралност и ще поддържа добри връзки както с Китай, така и със САЩ.

#новоизбраният #индонезийски #президент #прабово #субианто #посещение #пекин #време #което #очаква

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете