Новият премиер на Ирландия обсъди Украйна и Газа по време на визити в Брюксел и Варшава

Новият премиер на Ирландия обсъди Украйна и Газа по време на визити в Брюксел и Варшава

12 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Новият премиер на Ирландия обсъди Украйна и Газа по време на визити в Брюксел и Варшава

Новият премиер на Ирландия Саймън Харис обсъди хуманитарната катастрофа в ивицата Газа и руската инвазия в Украйна по време на срещите си днес с европейски лидери, предаде ДПА.

Харис се срещна с високопоставени представители на ЕС в Брюксел и с лидерите на Полша  и на други страни във Варшава. Тези посещения бяха направени във втория ден след встъпването на Харис на власт.

В Брюксел председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви на Харис, че той поема премиерския пост в предизвикателни времена. "Радвам се, че можем да разчитаме на Ирландия за нейната непоклатима подкрепа за Украйна и за нашите усилия да помогнем за възстановяване на стабилността в Близкия изток", заяви Фон дер Лайен на Харис.

Харис пък определи срещата като "силна", по време на която Украйна, европейското земеделие, хуманитарната криза в Газа и нуждата от прекратяване на огъня са били дискутирани.

Новият премиер разговаря и с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола отново за Газа и Украйна.

После Харис посети Варшава, където проведе срещи с премиерите на Полша и на Испания, както и с намиращия се там председател на Европейския съвет Шарл Мишел. Във Варшава Харис се срещна и с лидерите на Люксембург, Естония, Финландия и Гърция.

След тези срещи Харис заяви, че утре испанският премиер Педро Санчес ще посети Дъблин, за да обсъдят "съвместно виждане във връзка с нуждата от признаване на държавата Палестина".

При полагане на клетва като премиер на Ирландия във вторник Саймън Харис обяви, че страната му планира да признае палестинската държавност заедно със Испания, Белгия и Малта.

Вчера Харис говори по телефона с лидерите на Северна Ирландия, с британския премиер Риши Сунак и с украинския президент Волидимир Зеленски.

#новият #премиер #ирландия #саймън #харис #обсъди #хуманитарната #катастрофа #ивицата #газа

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете