Нов закон, улесняващ придобиването на германско гражданство, влиза в сила от днес

Нов закон, улесняващ придобиването на германско гражданство, влиза в сила от днес

27 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Нов закон, улесняващ придобиването на германско гражданство, влиза в сила от днес

Нов закон, който улеснява придобиването на германско гражданство, влиза в сила от днес, предаде ДПА.

Реформата на законодателството за придобиване на гражданство, която бе прокарана от управляващата тристранна коалиция на Германия, дава възможност човек да стане германски гражданин, като в същото време запази гражданството на страната, от която произхожда. Досега запазването на гражданството на държавата по произход беше възможно само за граждани на други страни от Европейския съюз. 

По силата на влизащите в сила законови промени хората, които отговарят на всички останали условия, могат да кандидатстват за германско гражданство след пет години пребиваване в Германия. Досега изискването беше за осем години пребиваване.

Децата, които са родени в Германия от родители чужденци, ще получават германско гражданство, ако единият родител е пребивавал законно на германска територия в продължение на пет години.

Ако кандидатстващият за гражданство демонстрира "специални постижения в интеграцията" си, като например особено добро представяне на работа или в училище, или покаже висока степен на обществена ангажираност, той може да получи гражданство след три години пребиваване в Германия.

Освен това германците, които искат да придобият гражданство на друга страна, вече няма да имат нужда от специално разрешение от германските власти.

#нов #закон #улеснява #придобиването #германско #гражданство #влиза #сила #днес #предаде

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете