Нов български университет представя монографията „Международен фолклорен конкурс „Пауталия“ - традиция и бъдеще“

Нов български университет представя монографията „Международен фолклорен конкурс „Пауталия“ - традиция и бъдеще“

вчера · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Нов български университет представя монографията „Международен фолклорен конкурс „Пауталия“ - традиция и бъдеще“

Център за книгата и департамент „Музика“ на Нов български университет (НБУ) ще представят на 24 октомври монография „Международен фолклорен конкурс „Пауталия“ - традиция и бъдеще“ с автор Маргарита Кръстева-Стойчевска. Премиерата на изданието ще бъде в книжарницата на корпус I в НБУ, съобщиха от висшето училище.

Събитието ще бъде с водещ проф. д-р Милена Шушулова.

Историята на фолклорните фестивали в България датира от средата на миналия век. Фактът, че през последното десетилетие, техният брой значително се разраства провокира изследователския ми интересът по темата. Целта на настоящия текст е от една страна да проследи как са се развивали фолклорните фестивали, събори и конкурси в страната чрез представяне на тяхната история и разглеждане на един конкретен фолклорен конкурс, а от друга - да потърси взаимовръзката между фестивала, сцената и представянето на фолклора. Как сцена и традиции се съчетават, да дам някои свои тези по въпроса за представянето на обредите във фестивалното пространство, отбелязва авторката д-р Маргарита Кръстева-Стойчевска.

"Основна част от настоящия текст са лични мои наблюдения върху Международния фолклорен конкурс „Пауталия“ – гр. Кюстендил, който се провежда от 2006 година и продължава до днес. Част съм от конкурсното жури от първото издание и това ми дава възможност да наблюдавам от първа линия какви процеси текат по посока съхранението и предаването на българските фолклорни традиции. Свидетел съм на отношението на различните поколения към българския фолклор и как те се променят. Опитът ми като участник, а след това и журиращ в подобни форуми ме подтикна да се задълбоча в проблем, свързан с участието на децата и мястото на детския фолклор в обредния календар. В желанието си да бъда в помощ на четящите (професионалисти и интересуващи се) съм добавила като приложение материали, които да са от полза в бъдещата им работа с детски колективи", казва още гл. ас. д-р Кръстева-Стойчевска. /ПВ/

#център #книгата #департамент #музика #нов #български #университет #нбу #представят #монография

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете