Нидерландия е с най-много преки чуждестранни инвестиции в Албания

Нидерландия е с най-много преки чуждестранни инвестиции в Албания

26 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Нидерландия е с най-много преки чуждестранни инвестиции в Албания

Нидерландия е с най-много преки чуждестранни инвестиции в Албания през 2023 г. на стойност 300 милиона евро, предаде АТА, като се позова на статистика на албанската централна банка. Това е значителен ръст в сравнение с предходната година, отбелязва агенцията.

По данни на АТА нидерландски предприятия присъстват във важни сектори от икономиката на страната. Най-голям брой нидерландски инвестиции има в енергетиката, която е и водещият сектор с най-много чуждестранни инвестиции.

Най-големият поток на финансиране е свързан в по-голямата си част с инвестиции във водноелектрическата централа, която норвежката компания "Щатткрафт" (“Statkraft”) изгражда на река Девол в Южна Албания, както и в транспортния, здравния и други сектори на албанската икономика.

През изминалата година потокът от преки чуждестранни инвестиции в Албания се оценява на близо 1,5 милиарда евро с увеличение от 8,7 процента в сравнение с предходната година.

Експертите са оптимисти относно нарастващата тенденция на потока от преки чуждестранни инвестиции, тъй като Министерството на финансите на Албания работи върху изготвянето на нова правна рамка за единен закон за инвестициите. Този закон ще има за цел да направи Албания още по-привлекателна за инвеститорите, като ще даде стимул на инвестициите като цяло и инвестирането в приоритетни сектори.

#нидерландия #наймного #преки #чуждестранни #инвестиции #албания #2023 #стойност #300 #милиона

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете