Нидерландец, живеещ във Велико Търново, колекционира старинни български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство

Нидерландец, живеещ във Велико Търново, колекционира старинни български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство

22 юни 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Нидерландец, живеещ във Велико Търново, колекционира старинни български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство

Якоб Ван Бейлен е нидерландец, но вече повече от 10 години живее във Велико Търново и нарича себе си търновец. Неговото хоби е да събира старинни български килими, а колекцията му включва около 900 броя. В нея има от най-известните за колекционерите по цял свят килими "шаркьой", които са пиротски, чипровски и самоковски, има котленски, тип "бакамски", молитвени, както и такива от по-непопулярните в българското килимарство райони.

Голяма част от автентичните килими Ван Бейлен купува от чужбина, защото в България те вече са почти изчезнали. През годините и най-вече във времената на ранния преход много от тях попадат в търговци и колекционери от цял свят. "Тогава те обикаляха по къщи, детски градини, ритуални зали, църкви и джамии и правеха бартер. Предлагаха нови персийски килими за стари български и така ги изкупуваха на безценица, а сега струват хиляди", обясни за БТА колекционерът. Благодарение на неговите усилия немалък брой от ценните екземпляри са върнати България. Почти всички са над 100-годишни, а много и на повече от 150 години. Някои са отпреди два века и са сред най-старите запазени образци на килимарското изкуство в страната ни. Много от килимите Ван Бейлен е открил при търговците в Истанбул и региона около Аксарай в Анатолия, а други в аукционни къщи в Западна Европа и колекционери в Сърбия, Албания, Великобритания, Германия, Франция, Нидерландия, Унгария, Белгия, САЩ, Канада, Азербайджан и Пакистан.

Якоб Ван Бейлен казва, че обича културното наследство и като цяло многото живи традиции в България, и това е нещото, заради което избира страната ни за своя втора родина. Първоначално се отдава на фолклора и като хореограф го популяризира в Нидерландия и Австралия, давайки уроци по танци, организирайки концерти и продуцирайки 6 компактдиска с българска народна музика. През 2000 г. става съосновател на хор за българска народна музика, а след това - инициатор и кръстник на хор Chubrica (Чубрица) в Нидерландия, който вече е с над 20-годишна история и често гостува в България.

През последните 15 години нидерландецът е отдаден на колекционирането на старинни български килими. То започва с купуването на първата му къща в България, която се намира в Котел. Построена е 1848 година, когато е роден Христо Ботев, подчерта Ван Бейлен. Купува я в отлично състояние от бившия партиен секретар в градчето - двуетажна, дървена и във възрожденски стил. "В нея имаше и снимка на Тодор Живков, който е гостувал на предишния домакин", разказа Ван Бейлен и добави, че в съседство е Галатанското училище в Котел, в което се помещава експозицията “Старокотленски килими и тъкани”. Впечатлен от колекцията в него, нидерландецът решава, че няма нищо по-хубаво от това във всяка от осемте стаи на къщата му да има по един хубав котленски килим и започва да купува от местните хора. В рамките на 5-6 години той успява да събере дори по няколко във всяко помещение, които слага един върху друг.

Първите килими в колекцията на Ван Бейлен са все от 20-и век, а неговото желание тогава е да намери и по-стари. Така през 2018 година изминава т. нар. килимарски път, преминаващ през Турция, Армения, Грузия, Азербайджан. В средата на Турция попада на търговец, който му предлага точно това, което търси и така той си набавя първите двадесетина по-старинни килима. Сега най-старият в колекцията му е един от "бакамските", който е от Чипровци и е от средата на 18-и век. Изтъкан е малко след като според историческите сведения е започнало производството на килими там, подчерта колекционерът. "Тази колекция е безценна и е истинско културно наследство за България", убеден е Ван Бейлен, който продължава да я попълва с нови експонати и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство.

#якоб #ван #бейлен #нидерландец #вече #години #живее #велико #търново #нарича

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете