"НеОчаквана изложба" представя картини на художника Димо Генов в Стара Загора

"НеОчаквана изложба" представя картини на художника Димо Генов в Стара Загора

27 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


"НеОчаквана изложба" представя картини на художника Димо Генов в Стара Загора

„НеОчаквана“ изложба с творби на старозагорския творец Димо Генов ще бъде представена утре, 28 март, в Градската художествена галерия. Това съобщават на официалния сайт на културната институция. 

Експозицията ще представи 74 живописни творби малък формат на художника.

Произведенията са създадени през различен времеви период и обхващат художествените търсения на автора от 60-те години на 20-и век и до днес. „Въпреки множеството негови участия в различни художествени форуми и самостоятелни изложби в нашия град, голяма част от творбите не са представяни досега пред старозагорската публика“, казват организаторите.

Димо Генов е роден в  Стара Загора през 1947 година. Целият му съзнателен живот е свързан с рисуването и живописта още от Художествената гимназия в София (1961- 1966) и през годините като студент във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където се дипломира през 1974 г. в ателието на Янаки Манасиев. Успоредно с творческата си дейност между 1974 и 1982 година Димо Генов преподава в Института за детски учители „Анастасия Тошева” в Стара Загора и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий, където е асистент на своя преподавател. 

Участва в редица национални и международни изложби в страната и извън нея и осъществява десетки самостоятелни представяния. Той е директор на Художествената галерия в Раднево от 1982 до 1987 година. Бил е председател на представителството на Съюза на българските художници клон Стара Загора и дългогодишен уредник на отдел „Живопис” в Художествена галерия – Стара Загора.

#неочаквана #изложба #творби #старозагорския #творец #димо #генов #представена #утре #градската

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете