Необходимо е ситуацията в Близкия изток да се успокои, заяви и.д. премиер на Сърбия Ивица Дачич

Необходимо е ситуацията в Близкия изток да се успокои, заяви и.д. премиер на Сърбия Ивица Дачич

14 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Необходимо е ситуацията в Близкия изток да се успокои, заяви и.д. премиер на Сърбия Ивица Дачич

Изпълняващият длъжността премиер на Сърбия и министър на външните работи Ивица Дачич заяви днес, че нападението снощи на Иран срещу Израел е допълнителен дестабилизиращ фактор в Близкия изток и в света и че трябва да бъде спряна ескалацията на напрежението, съобщи Танюг.

Пред ТВ Първа Дачич каза, че Сърбия се застъпва за мирно съжителство, което, както изтъкна, е официалната политика на страната от 40-50 години.

"Това означава, че ние се опитваме да решаваме всички проблеми по мирен път и да защитаваме нашите национални и държавни интереси в този момент. Ние не участваме пряко в това, можем да се опитаме да балансираме ситуацията, тоест да посочим необходимостта от мирно решение на всички проблеми", каза Дачич. Той добави, че когато коментираме случилото се тази нощ, няма как да не кажем, че преди няколко дни Израел нападна Иран и удари тяхното консулство и че това е отговор на извършеното тогава.

„Трябва да се положат максимални усилия, за да се спре по-нататъшна ескалация на тази ситуация, защото никой не знае кой към кого ще се присъедини и кой ще използва тази ситуация за допълнително усложняване на отношенията“, каза Дачич. Той заяви, че в този регион има отношения между Израел и Хамас, Хизбула в Ливан, след това йеменските хуси, така че не се знае от коя територия може да дойде атака. Според Дачич ситуацията трябва да се успокои и да спре по-нататъшната ѝ ескалация.

„За днес е насрочено извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Беше насрочено и онзи ден във връзка с атаката срещу иранското консулство, но не беше взето решение. Така че е трудно да се очаква, че и настоящото заседание ще приеме някаква резолюция, (...) всичко това се вписва в глобалната криза, която съществува в света и е още едно парче в мозайката“, каза Дачич.               

#изпълняващият #длъжността #премиер #сърбия #министър #външните #работи #ивица #дачич #заяви

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете