Не стихват обвиненията в Австрия срещу най-висшия военен в ЕС генерал Роберт Бригер

Не стихват обвиненията в Австрия срещу най-висшия военен в ЕС генерал Роберт Бригер

26 април 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


Не стихват обвиненията в Австрия срещу най-висшия военен в ЕС генерал Роберт Бригер

Тази седмица публикация в австрийския в. „Стандард“ предизвика нестихващи медийни реакции, свързани с бившия началник на Генералния щаб на австрийските въоръжени сили и настоящ председател на Военния комитетет на ЕС генерал Роберт Бригер. 

Както писа в. „Курир“, той е най-високопоставеният военен в ЕС и затова носи особена отговорност в политически деликатни времена. В качеството си на председател на Военния комитет на ЕС становището на Роберт Бригер има основна тежест при вземането на всички решения в областта на отбранителната политика на Съюза. Затова в момента в Брюксел цари голямо вълнение след публикация във всекидневника „Стандард“ за онлайн контактите на Бригер с бивш полицейски служител.

Дълго време бившият полицай разпространявал на страницата си във "Фейсбук" коментари с расистко или неонацистко съдържание или теории на конспирацията, включително открито отричане на Холокоста. Твърди се, че Бригер добавил добронамерен, одобрителен коментар към едно от тези съобщения, който се отнася до добре позната в неонацистките среди теория за германски жертви, които са били представяни за евреи. Това е "скрита глава в историята на победителите". Тази седмица дойде първата реакция на инцидента на ниво ЕС. Депутатът от Зелените Томас Вайц е отправил спешен въпрос към Европейската комисия и комисаря на ЕС Жозеп Борел.  

Във въпроса Вайц разяснява обстоятелствата и политическата взривоопасност на написаното от Бригер, като казва, че той е " коментирал положително и разпространявал" неонацистки конспиративни теории.

Зелените се позовават и на станали наскоро известни чатове между бившия шеф на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе и тогавашния министър на отбраната от Австрийската партия на свободата Марио Кунасек. В един от тях Щрахе пита дали Бригер е "един от нас". Преди това Кунасек е издигнал Бригер за началник на Генералния щаб на австрийските въоръжени сили. Сега Вайц призовава Европейската комисия да провери дали Бригер не представлява сериозен риск за сигурността, особено във времената на руската агресивна война срещу Украйна.

Депутатът на Зелената партия открито се пита дали генералът все още е приемлива фигура като председател на Военния комитет на ЕС. Една "вероятно дясноекстремистка" позиция не е приемлива на този пост във времена на руски дезинформационни кампании, посочва той. 

В  изявление по Австрийското радио и телевизия ОРФ Бригер се дистанцира от обвиненията. Сайтът на медията публикува и материал, базиран на прессъобщението, което председателят на Военния комитет на ЕС и бивш началник на Генералния щаб на австрийските въоръжени сили Бригер направи, като се дистанцира от публикациите във "Фейсбук" на бившия полицай Франц М., отричащи Холокоста. Бригер заявява, че не познава М. лично и е изтрил "единствено виртуалната връзка във "Фейсбук".

По нататък Бригер подчертава, че при изпълнение на служебните си задължения той се ориентира "изключително към европейските интереси" и основните демократични ценности на ЕС. Коментарът, който Бригер е направил под публикация, споделена от М., би могъл да бъде "погрешно изтълкуван".

Еврокомисията възнамерява да потърси "допълнителни разяснения" по случая. Обвиненията се разглеждат много сериозно, заяви говорителка на ЕК в изявление за АПА. "Всички форми на отричане, изопачаване или омаловажаване на Холокоста са неприемливи."

Както първо съобщи „Стандард“, припомня ОРФ, Бригер коментира лагерите Райнвизенлагер (Rheinwiesenlager) в публикация, озаглавена "Скрита глава от германската история": "Преди всичко това е скрита глава от историята на победителите".

"Коментарът ми се основаваше изключително на историческата преоценка на съдбата на затворниците от лагерите  Райнвизенлагер, която, доколкото ми е известно, е станала едва на по-късен етап", казва Бригер. Той съобщава, че не споделя възгледите на  М.

"Не знаех, че на въпросната "Фейсбук" страница се споделят ревизионистични и антисемитски изказвания и коментари, които аз категорично отхвърлям и от които се дистанцирам ясно и недвусмислено."

Бригер заявява, че никога не е бил член на Австрийската партия на свободата. Когато е бил избран за началник на щаба на отбраната при министър Кунасек, той е преминал през "прозрачна процедура за кандидатстване" и смята, че Кунасек го е избрал въз основа на неговата пригодност, а "не по партийно-политически причини".

#тази #седмица #публикация #австрийския #стандард #предизвика #нестихващи #медийни #реакции #свързани

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете