Не съм приемал да стана кандидат за служебен премиер, заяви Андрей Гюров

Не съм приемал да стана кандидат за служебен премиер, заяви Андрей Гюров

31 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Не съм приемал да стана кандидат за служебен премиер, заяви Андрей Гюров

Не съм приемал да стана кандидат за служебен премиер. Това заяви за БТА подуправителят на БНБ Андрей Гюров. 

„ Като подуправител на БНБ и ръководител на управление "Емисионно" съм пряко ангажиран със стратегическата задача за присъединяване на България към еврозоната. Нещо повече, към момента и Законът за БНБ, и правилата на Европейската централна банка не позволяват съвместяването на професионални и политически позиции. Централната банка е независима институция и като неин представител категорично смятам, че не е добра идея тя да се въвлича в политическия процес, а имената на ръководителите ѝ да бъдат замесвани в политически дискусии, посочи Гюров. 

Той допълни, че подробностите от разговора между него и президента не са публични и не ги е коментирал. Единствена позиция, която и към момента мога да споделя, е, че не съм дал съгласие за служебен премиер, посочи Андрей Гюров. 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви днес в предаването  „Неделя 150“ на БНР, че не е вярна тезата, че ще има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел да бъде кандидат за служебен министър- председател. Ние знаем, че примерно Андрей Гюров, ако беше избран, щеше да приеме, нямаше да откаже, и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България, каза Петков. 

Андрей Гюров се срещна с президента Румен Радев на 29 март. След срещата Гюров заяви, че са обсъдили ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната. На въпрос дали би станал служебен премиер, тогава Гюров каза, че това са хипотетични въпроси, а отговорността е в ръцете на президента да намери решение.

На 29 март държавният глава Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията, а на следващия ден му възложи да предложи състав на служебно правителство в рамкте на седем дни. 

 

#съм #приемал #стана #кандидат #служебен #премиер #заяви #бта #подуправителят #бнб

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете