"Не съм от Молдова и моля, не ме обиждайте": Защо жителите на Североизточна Румъния обвиниха премиера в дискриминация

"Не съм от Молдова и моля, не ме обиждайте": Защо жителите на Североизточна Румъния обвиниха премиера в дискриминация

28 април 2024 г. · 13 мин. четене · Споделяне във Facebook


"Не съм от Молдова и моля, не ме обиждайте": Защо жителите на Североизточна Румъния обвиниха премиера в дискриминация

След като през 2020 г. Националният съвет за борба срещу дискриминацията глоби румънския президент Клаус Йоханис 5000 леи (1005 евро) за дискриминация на унгарската общност в Румъния заради негови реплики по повод проектозакон за автономията на населен предимно с етнически унгарци район, а по-късно глобата беше отменена от Върховния касационен съд, сега и премиерът Марчел Чолаку е изправен пред подобен сценарий, този път заради обидно отношение към населението на Североизточна Румъния или както популярно ги наричат "молдовци".

"Бузъу не е в Молдова и много ви моля, не ме обиждайте", каза роденият в град Бузъу лидер на социалдемократите Марчел Чолаку по време на посещение в град Тимишоара, Западна Румъния. Окръг Бузъу се намира в областта Мунтения в Югоизточна Румъния и граничи с областта Молдова, която заема североизточната част на страната (различна от държавата Република Молдова - бел.ред.), затова и често този окръг погрешно е поставян в румънската географско-историческа област Молдова, отбелязват румънските медии. 

Обидно ли е да си молдовец?

Областта Молдова в Североизточна Румъния е известна от години като една от най-бедните и изостанали зони в страната, а жителите на този регион са герои на множество вицове. Данни на Евростат от 2020 г. обаче отчитат известно подобрение на ситуацията - тази част на Румъния вече не е сред петте най-бедни региона в Европейския съюз като съотношение между брутния вътрешен продукт на глава от населението и средната за ЕС покупателната способност, информира сайтът "Анализе економиче". 

На пресконференция по време на визитата си в Тимишоара на 25 април Чолаку говори за магистралата, която трябва да свърже областта Молдова с останалата част на страната. В този контекст, усмихвайки се той прави и следното уточнение: "Бузъу не е в Молдова и много ви моля, не ме обиждайте".

Асоциацията "Движение за развитие на Молдова" реагира незабавно и поиска публични обяснения от правителствения ръководител по въпроса какво обидно има в това да си от Молдова, съобщава телевизия Диджи 24.

Според ръководството на базираната в град Яш асоциация "дълбоките основи на твърдението са на първо място обидни за цялото население на областта Молдова, от която г-н премиерът намира за редно да се дистанцира по пренебрежителен начин".

Асоциацията смята, че това изявление е много сериозно и "дисквалифицира" премиера Чолаку, поради което той трябва да подаде оставка.

Чолаку: "Това беше просто шега" 

След като предизвика вълна от критики и дори призиви за оставка със спорното си изявление в Тимишоара, определено от в. "Адевърул" като "монументален гаф", премиерът и лидер на Социалдемократическата партия (СДП) обясни в публикация в социалните мрежи, че всъщност се е пошегувал.

Чолаку написа съобщение в профила си във Фейсбук, в което обясни, че не е искал да обиди молдовците, че майка му е от град Текуч (окръг Галац в Източна Румъния, който е част от областта Молдова) и че обича всички румънци еднакво. 

"Преди всичко съм румънец. Обичам страната си и вярвам в Господ. Молдовец съм така, както съм трансилванец, банатец, олтенец или букувинец. Майка ми беше от Текуч. Така че съм далече от това да обидя някого. Виждам, че беше интерпретирана една шега, която направих в Тимишоара, и някои се опитаха да спекулират политически. Нямаше нищо пренебрежително. Ако някой се е почувствал обиден, моля за извинение, не съм искал това", написа Чолаку във Фейсбук, цитиран от сайта Хотнюз.

По думите му уважението му към Молдова се вижда "в големите инфраструктурни проекти, които правим тук през последните години, именно за да наваксаме изоставането спрямо другите региони на страната. Истинската обида е когато предлагаш кандидати като един мошеник и един кмет-престъпник от една организирана престъпна група и очакваш хората да гласуват за тях". 

В Румъния вече тече предизборна кампания за местните избори, които ще се състоят на 9 юни заедно с изборите за Европейски парламент.

Реакция от Яш: Жителите на Молдова не са румънци "втора ръка" 

Думите на премиера, макар и казани с усмивка, не останаха без последствия. Лидерът на филиала на опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) в град Яш, депутатът Филип Хавърняну, съобщи, че е подал жалба в Националния съвет за борба срещу дискриминацията (CNCD) срещу премиера Чолаку заради репликата: "Бузъу не е в Молдова и много ви моля, не ме обиждайте". Той смята, че "деянието на Чолаку трябва да бъде смятано за нарушение и трябва да бъде санкционирано с глоба".

"Подадох жалба в CNCD срещу премиера Чолаку, защото подобно отклонение, било то и вербално, спрямо жителите на региона Молдова не може да се отмине с лека ръка. Премиерът трябва да бъде санкциониран за дискриминация на молдовците. Няма да приема премиерът на Румъния да говори на жителите на Молдова като за герои от вицовете. Като жител на Яш се почувствах дискриминиран и няма съмнение, че и другите румънци от областта Молдова са определили поведението на премиера като обида", посочи той.

"Молдовците не са граждани втора ръка на Румъния и всеки един ден с Марчел Чолаку на поста министър-председател е обида по адрес на Яш и на Молдова", заяви на свой ред председателят на Окръжния съвет на Яш Костел Алексе, който е представител на Национално-либералната партия (НЛП), по-малък коалиционен партньор на социалдемократите на Чолаку.

Ново напрежение в коалицията?

Темата даде повод на румънските медии да говорят за "остра атака в коалицията" и ново напрежение между двете управляващи партии.

Социалдемократическата партия (СДП) на Чолаку управлява съвместно с либералите на Николае Чука, бивш премиер и настоящ председател на Сената, от ноември 2021 г., като миналата година осъществи успешна ротация на премиерския пост между Чука и Чолаку. Румънските издания обаче периодично пишат за напрежение между двете най-големи парламентарни сили, а наскоро се провали и опитът им да се явят на местните избори с общ кандидат за кмет на Букурещ.

Дали думите на премиера Чолаку в един предизборен контекст са били просто безобидна шега или проява на дискриминация - отговорът предстои да бъде даден от Националния съвет за борба срещу дискриминацията.

 

#2020 #националният #съвет #борба #срещу #дискриминацията #глоби #румънския #президент #клаус

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете