Най-младата държава членка на ЕС Хърватия избира днес 12 свои представители в Европейския парламент

Най-младата държава членка на ЕС Хърватия избира днес 12 свои представители в Европейския парламент

преди 5 дни · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Най-младата държава членка на ЕС Хърватия избира днес 12 свои представители в Европейския парламент

Най-младата държава членка на ЕС Хърватия ще избере днес своите 12 представители в Европейския парламент. Това ще бъдат четвъртите поред европейски избори за страната, която стана част от съюза на 1 юли 2013 г. 

Право на глас имат малко над 3,7 милиона избиратели, които ще могат да гласуват в 6651 избирателни секции. Гласуването в Хърватия не е задължително, а избирателният праг за партиите и коалициите е 5 процента.

Триста кандидати от общо 25 листи ще се състезават за 12-те места на Хърватия в 720-членния Европейски парламент. Сто тридесет и девет от кандидатите са жени, а 161 – мъже.

Избирателните секции ще отворят в 7:00 ч. местно време и ще затворят в 19:00 ч. След това се очакват и първите прогнозни резултати.

Политически анализатори вече предупредиха, че очакват ниска избирателна активност заради проведените през април парламентарни избори. 

Малко над 33 процента от хърватите със сигурност смятат да гласуват на изборите за Европейски парламент, показа проучване на агенция Ипсос за хърватската Нова телевизия в края на май. 

Според прогноза на STARTmeter шест партии и коалиции от Хърватия ще излъчат национални представители в Брюксел. Това са Хърватската демократична общност (ХДО), най-голямата опозиционна Социалдемократическа партия (СДП),  екологичната лява формация "Можем!", дясното националистическо Отечественото движение (ОД), партията Право и справедливост (ПИС) и коалиционната листа на Демократичния парламент на Истрия (ДПИ) с либералите.

На 1 януари миналата година Хърватия се присъедини към еврозоната и към Шенгенското пространство.

#наймладата #държава #членка #хърватия #избере #днес #своите #представители #европейския #парламент

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете