Най-малко 12 души бяха убити при сблъсъци в Южна Сирия, последвали смъртоносна бомбена експлозия

Най-малко 12 души бяха убити при сблъсъци в Южна Сирия, последвали смъртоносна бомбена експлозия

8 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Най-малко 12 души бяха убити при сблъсъци в Южна Сирия, последвали смъртоносна бомбена експлозия

Най-малко 12 души бяха убити днес при сблъсъци между враждуващи групировки в южната сирийска провинция Дараа, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека - ден след като група деца бяха убити при експлозия там, предаде Франс прес.

Провинция Дара стана огнище на въстанието от 2011 г. срещу президента Башар Асад, но през 2018 г. се върна под контрола на Дамаск. Оттогава провинцията е разтърсвана от убийства и сблъсъци на фона на тежки условия на живот, посочва АФП.

По данни на неправителствената организация човек, идентифициран като Ахмад ал Лабад, който "ръководи въоръжена групировка", е обвинен от съперническа групировка, че е заложил взривното устройство, което е избухнало вчера в град Санамайн, убивайки осем деца.

Според базираната във Великобритания организация, която разполага с широка мрежа от източници в Сирия, Ахмад ал Лабад, който е работил преди това за службите за държавна сигурност, отрича обвиненията.

По данни на центъра съперническата групировка, ръководена от човек, който "преди е принадлежал към групировката "Ислямска държава", а сега работи за службите на военно разузнаване" на правителството в Дамаск, е щурмувала днес част от град Санамайн и е влязла в сблъсък с групировката на Ахмад ал Лабад.

 В стълкновенията са загинали 12 души, сред които трима членове на семейство Лабад, един цивилен, убит от заблуден куршум, и осем бойци, съобщава същият източник, който допълва, че сблъсъците са продължили и днес следобед.

Сирийските държавни медии засега не са съобщили за сблъсъците и за жертвите, посочва АФП.

#наймалко #души #убити #днес #сблъсъци #враждуващи #групировки #южната #сирийска #провинция

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете