Наводнения заляха Курганска област в Русия; нивото на река Тобол продължава да се покачва

Наводнения заляха Курганска област в Русия; нивото на река Тобол продължава да се покачва

15 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Наводнения заляха Курганска област в Русия; нивото на река Тобол продължава да се покачва

Руските власти предупредиха днес хората, живеещи в някои части от уралския град Курган, да се евакуират, след като нивото на река Тобол се покачи заради топящи се снегове и тя излезе от коритото си, като заля обширни територии в Русия и Казахстан, предаде Ройтерс.

Десетки хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си.

Южната част на руската Уралска област и северната част на Казахстан се борят с най-тежките наводнения, откакто се правят измервания, след като започна бързо снеготопене на голямата снежна покривка, която се натрупа тази зима, на фона на проливни дъждове в области, където почвата беше влажна още преди зимата, отбелязва Ройтерс.

Очаква се наводненията в Курганска област, разположена на границата между планината Урал и Сибир, където живеят 800 000 души, да достигнат своя пик днес, след като нивото на река Тобол се покачи до 6,31 м в главния град Курган.

Губернаторът на Курганска област Вадим Шумков предупреди, че приближава истинско море.

"Самият град Курган ще бъде следващият (наводнен)", каза Шумков. "Потокът на Тобол се ускорява. Нивото на водата в нея непрекъснато се покачва", заяви той и призова: "Сънародници, незабавно напуснете наводнените райони!"

Шумков предупреди, че скоро ще започнат наводнения по десния бряг на река Тобол, която преминава през областта от юг на север, и по ниската част на левия ѝ бряг.

Повече от 7100 души бяха евакуирани вчера от няколкостотин жилищни сгради, които са наводнени, след като бързо покачващото се ниво на водите застраши 62 населени места и 4300 домове, съобщи държавната информационна агенция РИА като се позова на руското министерство на извънредните ситуации.

В съседен Казахстан, където повече от 111 000 бяха евакуирани от началото на наводненията миналия месец, вчера под вода останаха още над 1000 жилищни сгради в град Петропавловск, което наложи евакуацията на повече от 4500 души.

Тобол, приток на река Иртиш, се повиши с 23 см за четири часа до 06:00 ч. тази  сутрин местно време (01:00 ч. по Гринуич), съобщиха местните власти.

Наводненията освен това оставиха под вода и домове в района на Томск в югозападната част на Сибир, написаха местни служители в канала си в "Телеграм".

Почти 140 къщи близо до град Томск, който е областният административен център, бяха под вода в понеделник, а 84 души бяха евакуирани.

#руските #власти #предупредиха #днес #хората #живеещи #части #уралския #град #курган

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете