НАТО е чадър на сигурност за България, каза посланик Кенет Мертен по случай 20-ата годишнина от членството на България в НАТО

НАТО е чадър на сигурност за България, каза посланик Кенет Мертен по случай 20-ата годишнина от членството на България в НАТО

29 март 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


НАТО е чадър на сигурност за България, каза посланик Кенет Мертен по случай 20-ата годишнина от членството на България в НАТО

България е значима страна в НАТО и страна с принос за Алианса. А на свой ред членството допринася за сигурността на страната и открива възможности пред нея. Това е чадър на сигурност за България, заяви Кенет Мертен, посланик на САЩ в България, в рамките на бизнес – обяд, във формат “АмЧам Икзекютив Клаб” (AmCham Executive Club), с организатор Американската търговска камара в България по повод 20-ата годишнина от присъединяването на  България в НАТО. Темата на срещата беше "България през 2024: перспективи и предизвикателства - бъдещето на Европа и издръжливост на трансатлантическото партньорство". Участие в срещата взе и президентът на Република България Росен Плевнелиев (2012 – 2017).  

Акцентът в изказването на Мертен бяха взаимоотношенията на САЩ с България. “Работата ми като посланик е да гледам в бъдещето, в отношенията на САЩ с България,“ каза той. “И за да сме готови за бъдещето, от съществено значение е да познаваме миналото – не само от лошите му, но и от добрите му страни", отбеляза посланикът. 

По думите на Мертен е важно да се види какъв път е извървян от България през последните 30 години. “Да, днес България е изправена пред предизвикателства, но при всяка страна е така“, каза той. “България постигна невероятен напредък през последните 30 години – икономически напредък, напредък в демокрацията. Днес е важен ден. Днес ние честваме 20 години от присъединяването на България към НАТО – това е невероятно постижение за България“, допълни посланикът. 

Кенет Мертен обърна внимание в речта си на темата за корупцията, за политическата ситуация в страната и даде оценка за свършеното през последните девет месеца.  Макар, според него, да предстои още много работа по линия на противодействието на корупцията, той изтъкна и напредъка на България в това направление, обръщайки внимание, че това е валиден проблем за всички страни. 

“Бях доволен да видя предприетите в последно време усилия и съм убеден, че през следващите от 5 до 10 години ще се направят още много стъпки в тази посока,“ посочи посланикът. Той даде пример с темата за изготвянето на механизъм в България за скрининг на инвестициите. Тази тема беше централна във вчерашния открит форум на Центъра за изследване на демокрацията, част от който беше и посланик Мертен. 

“Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство. Не е наша работа да се месим в тези дискусии, насърчавахме открито участниците да работят заедно за добри резултати и сме много доволни от постигнатото през последните девет месеца. Надяваме се, че ще има продължение, веднага щом се формира правителство след изборите“, каза посланик Мертен за политическата ситуация в България. 

Няма основание да не бъдем оптимисти за България, посочи той. Институциите ще продължат да работят, България ще продължи да бъде член на ЕС, ще продължава да е страна с принос към НАТО, България ще продължи да играе ролята си в тази част на света – в Югоизточна Европа, с което се откриват огромни възможности някой ден всички страни тук да бъдат партньори в ЕС, заяви Мертен. 

“Оптимист съм за това, което предстои пред България. Има предизвикателства, но съм убеден, че макар да не са лесни, ще бъдат решени и така България ще продължи по пътя си напред,“, заяви Мертен. Той припомни и посещението на първата от много години насам американска бизнес делегация в България от миналия ноември.    

#българия #значима #страна #нато #принос #алианса #свой #ред #членството #допринася

Още новини

Още новини от България, които може да четете