Настоящият кмет на Букурещ остава фаворит за местния вот; управляващата коалиция - за европейските избори

Настоящият кмет на Букурещ остава фаворит за местния вот; управляващата коалиция - за европейските избори

28 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Настоящият кмет на Букурещ остава фаворит за местния вот; управляващата коалиция - за европейските избори

Настоящият кмет на Букурещ Никушор Дан заема първо място в електоралните нагласи преди местните избори в Румъния, които ще се произведат едновременно с изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава агенция Аджерпрес. 

Проучване на агенция Авангард показва, че на второ място се нарежда бившата кметица на Букурещ Габриела Фиря, която отново е кандидат от името на управляващата Социалдемократическа партия, а на трето – Кристиан Попеску Пиедоне – настоящ кмет на Пети район на Букурещ, който е издигнат за кмет на столицата от Хуманистичната социално-либерална партия.

Анкетата на агенция Авангард показва, че ако местните избори бяха следващата неделя, независимият кандидат Никушор Дан, подкрепен от опозиционния съюз "Алианс на обединената десница", би получил 31 процента от гласовете. Социалдемократката Габриела Фиря би получила 24 на сто, а Кристиян Попеску Пиедоне – 20 процента. 

Настоящият министър на енергетиката Себастиан Бурдужа, който бе издигнат от другата управляваща партия - Национално-либералната, би получил 15 процента, а кандидатът на националистическата партия „Алианс за единство на румънците“ Михай Енаке – седем на сто.

По отношение на Общинския съвет на Букурещ електоралните нагласи, според проучването на Авангард, изглеждат по следния начин: Социалдемократическа партия – 31 процента, "Алианс на обединената десница" – 25 на сто, Национално-либерална партия – 20 процента, Хуманистична социално-либерална партия – 10 процента, "Алианс за единство на румънците" – 9 на сто, SOS Румъния – 2 процента и РЕПЕР – 1 процент.

Тридесет и осем процента от участниците в анкетата са заявили, че са доволни от развитието на Букурещ. Четири процента са много доволни, а 25 на сто са недоволни. Единайсет процента са много недоволни, а 22 процента имат неутрално мнение, сочат данните от проучването.

Петдесет и осем процента от анкетираните оценяват като добро решението на управляващата коалиция Социалдемократическа партия-Национално-либерална партия да се откаже от общия кандидат за кмет на Букурещ в лицето на д-р Каталин Кърстою. Според 18 процента това решение е било погрешно, а 24 процента не са отговорили или нямат отговор на този въпрос.

По отношение на електоралните нагласи за изборите за Европейски парламент, на първо място се класира предизборният съюз на управляващата коалиция (СДП-НЛП) с 50 процента, следван от опозиционния съюз „Алианс на обединената десница“ с 26 процента. След тях се нареждат националистическата партия „Алианс за единство на румънците“ – 11 на сто, Хуманистичната социално-либерална партия – девет процента, националистическата SOS Румъния на противоречивата сенаторка Диана Шошоака – 2 процента, РЕПЕР на бившия премиер Дачиан Чолош – един процент.

Анкетата на Авангард е осъществена по поръчка на Социалдемократическата партия върху извадка от 1150 души, представителна за пълнолетното население на равнище Букурещ. Данните са събрани по метода "от врата на врата" (на терен) в периода 24-27 април. Максималната грешка на извадката при 95 процента ниво на достоверност е +/- 2,9 на сто.

#настоящият #кмет #букурещ #никушор #дан #заема #първо #място #електоралните #нагласи

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете