Нахлуването в посолството на Мексико в Кито: борба с престъпността в Еквадор или предизборна акция?

Нахлуването в посолството на Мексико в Кито: борба с престъпността в Еквадор или предизборна акция?

12 април 2024 г. · 12 мин. четене · Споделяне във Facebook


Нахлуването в посолството на Мексико в Кито: борба с престъпността в Еквадор или предизборна акция?

През последните седмици Латинска Америка стана свидетел на много дипломатически битки, се констатира в аналитична статия, публикувана на испаноезичната версия на уебсайта на телевизия Си Ен Ен.

Аржентинският президент нарече колумбийския президент "терорист и убиец", Венецуела даде индикации, че не се е отказала от претенциите си по отношение на територия, която се управлява от Гвиана.

Най-голям отзвук получи обаче предизвикалото сериозни противоречия и дипломатическа криза решение на еквадорските власти да нахълтат в мексиканското посолство в Кито, за да задържат бившия вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас. Това е едно сериозно нарушение на дипломатическите норми, което все още има резонанс в целия регион, отбелязва Си Ен Ен.

Специалисти в сферата на дипломацията подчертават, че действията на Еквадор наистина са безпрецедентни. Бившият посланик на Мексико в Колумбия Арнулфо Валдивия например заяви в ефира на испаноезичната версия на телевизия "Франс 24", че дори и Съветският съюз в най-напрегнатите периоди от Студената война не е посягал на американско дипломатическо представителство.

С нахлуването в мексиканското посолство в Кито бе създаден изключително негативен прецедент, който може да доведе до сериозни последици. Затова и действията на еквадорските власти бяха осъдени от множество страни в Латинска Америка, сред които Аржентина, Боливия, Бразилия, Колумбия, Перу и Никарагуа. Фактът, че държави, чиито правителства са с различна политическа ориентация, като например Аржентина и Никарагуа, реагират по един и същи начин (негативно) на случилото се, е признак за изключителната чувствителност, с която се разглежда въпросът за неприкосновеността на дипломатическите представителства.

Предисторията

Сегашният президент на Еквадор Даниел Нобоа дойде на власт, след като предшественикът му Гилермо Ласо подаде оставка и свика предсрочни избори насред разразилата се през май миналата година конституционна криза в латиноамериканската страна. Предизборната кампания беше доминирана от темата за организираната престъпност, която придоби особена острота, след като кандидат-президентът Фернандо Вилявисенсио бе убит на 9 август.

Нобоа, син на бананов магнат с малък политически опит, превърна безкомпромисната борба с престъпността във водеща линия на управлението си. По-малко от два месеца след идването му на власт през ноември миналата година в Еквадор се разрази сериозна криза в сферата на сигурността. В еквадорските затвори започнаха бунтове, въоръжени нападатели нахлуха в сградата на телевизия, а от затвора избяга един от най-известните престъпници - Алфредо Масиас, известен с прякора си Фито.

Фито все още е на свобода, но откакто той избяга, в Еквадор действа извънредно положение.

Президентът Нобоа обяви, че страната е в състояние на вътрешен въоръжен конфликт с наркокартелите и разположи въоръжените сили по улиците на населените места.

Държавният глава обеща за Еквадор да започне нова ера, в която да бъде скъсано с наследството на предшествениците му във властта, допуснали престъпните групировки да вилнеят безнаказано.

Това е може би, отбелязва Си Ен Ен, една от причините, поради които Нобоа толкова искаше Глас да бъде задържан. Бившият вицепрезидент поиска дипломатическо убежище от Мексико, за да се защити от предявените му обвинения в незаконно присвояване на средства, за които твърди, че са политически мотивирани.

Според Си Ен Ен Хорхе Глас, който вече два пъти е бил осъждан за корупция, се е превърнал в символ на миналото, на което се противопоставя президентът Нобоа. Изглежда, че с ареста на Глас сегашният държавен глава иска да покаже решимостта си да сложи край на корупцията.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и в миналото е използвал дипломатически канали, за да помага на свои политически съюзници, отбелязва Си Ен Ен.

Изглеждаше, че Глас е успял да избяга от еквадорското правосъдие, но мексиканският президент изглежда направи погрешен ход, с който провокира Даниел Нобоа. Миналата седмица той си позволи да разкритикува изборите, с които Нобоа е дошъл на власт, като намекна, че атмосферата на страх, възцарила се в Еквадор след убийството на Вилявисенсио, е допринесла за победата на Нобоа.Всички тези фактори доведоха в крайна сметка до нахлуването в мексиканското посолство в Кито.

Част от предизборна кампания?

На 21 април в Еквадор ще бъде произведен референдум за включване в конституцията на извънредни мерки в сферата на сигурността.

Според анализатори, отбелязва Си Ен Ен, предстоящият референдум е от ключово значение за разбирането на дипломатическата криза, в която се озова Еквадор.

Нобоа аргументира решението си да нахлуе в мексиканското посолство със съображения в сферата на сигурността. Президентът заяви, че кризата в сферата на сигурността в страната му налага взимането на необичайни решения и че той не може да позволи един осъден престъпник да се укрие от правосъдието.

Нобоа обвърза действията си с предстоящия референдум, както каза, че мнозинството от еквадорците ще подкрепят решението му с начина, по който ще гласуват на референдума.

Ако мексиканският президент Лопес Обрадор е опитен политик, то Нобоа едва започва политическата си кариера и търси солидна платформа, на която да се позиционира, за да бъде преизбран догодина (Нобоа довършва мандата на предшественика си Гилермо Ласо и бе избран само за 17 месеца).

"Нобоа е част от ново поколение много бързи политици, които първо действат и чак след това слушат. Възможно е международната репутация на Еквадор да пострада, но в краткосрочен план тази безсрамна акция ще помогне на Нобоа, чиито приоритети се въртят около сигурността и законодателството за борба с престъпността", казва пред Си Ен Ен еквадорският анализатор международник Сантяго Орбе.

Твърде рано е обаче да се каже дали действията на Нобоа ще му гарантират добър резултат на изборите, обобщава Си Ен Ен.

#последните #седмици #латинска #америка #стана #свидетел #дипломатически #битки #констатира #аналитична

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете