Надявам се, до края на юни официално да започнат преговорите за присъединяване на Украйна в ЕС, каза за БТА Олексий Гончаренко

Надявам се, до края на юни официално да започнат преговорите за присъединяване на Украйна в ЕС, каза за БТА Олексий Гончаренко

11 юни 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Надявам се, до края на юни официално да започнат преговорите за присъединяване на Украйна в ЕС, каза за БТА Олексий Гончаренко

Надявам се. до края на юни месец официално да започнат преговорите за присъединяване на Украйна в Европейския съюз. Това каза в интервю за БТА Олексий Гончаренко, член на украинския парламент.

На въпрос дали Украйна очаква подкрепата на България по този въпрос, той отговори положително. „България винаги ни е подкрепяла досега, надявам се това да продължи. Имаме проблеми с Унгария и нейната позиция, но се надявам, че преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз ще започнат до края на юни месец“, каза той.

Гончаренко отбеляза, че този процес е следващата стъпка към евроинтеграцията на Украйна и „колкото по-бързо се движим, толкова по-добре за нас и за останалите държави“.

По думите му Западът и Европа са се опитали да изградят сигурност на континента като поставят Украйна като буфер между НАТО-ЕС и Русия, но неуспешно. „Цяла Украйна или ще бъде член на ЕС и НАТО, и по този начин ще имаме сигурност на източната граница, или ще имаме постоянно проблеми и заплахи, това е нещо, което трябва да бъде абсолютно ясно“, добави той.

Във връзка с войната в Украйна Гончаренко заяви, че като украински депутат иска преди всичко да благодари на българския народ за подкрепата към страната му.

„Войната продължава. Много е трудно. Русия все още се надява да постигне своите резултати“, каза той. По думите му не само Украйна е изложена на риск, ако Русия успее в Украйна ще продължи тази агресия – „Балтийските държави, Полша, Румъния, Молдова и България, всички те са под тази заплаха“, обясни той.

Гончаренко отбеляза, че в началото на руската агресия Украйна е била обезпокоена относно подкрепата на България, знаейки, че в страната „от десетилетия руското влияние е много силно“. 

„Бяхме много загрижени в началото каква ще бъде позицията на България в тази агресивна война на Русия срещу Украйна. Но трябва да ви кажа, че България ни подкрепя както на политическо ниво, така и на ниво като член на Европейския съюз, като член на НАТО, по всички възможни начини и ние сме много благодарни за това“, посочи той.

Гончаренко добави, че „не ни харесват някои от изявленията на вашия президент и неговата позиция, но смятаме, че неговата позиция не отразява позицията на мнозинството от българите“. По думите му всички останали български институции – парламент, правителство – винаги са подкрепяли Украйна и „ние сме много благодарни за това, наистина е важно за нас“.  Според него Русия се опитва да използва своето влияние в България по начин, по който да я дестабилизира. 

По отношение на военните действия Олексий Гончаренко коментира, че Русия има много малко военни успехи на територията на Украйна, докато в същото време украинците имат много успехи в Черно море. Той отбеляза, че руският черноморски флот е унищожен на 1/3 и напълно отблъснат от западната част на Черно море.

Гончаренко коментира, че Украйна се надява всички „изкуствени червени линии“ да бъдат премахнати, за да може да използва „западното оръжие“ по начина, по който трябва.

„Надявам се, че ще имаме повече военна подкрепа, че политическият и икономически натиск върху Русия ще продължи. С всичко това съм сигурен, че рано или късно ще победим и това ще бъде нашата обща победа, защото ние се борим не само за украинската независимост и териториална цялост, ние се борим за сигурността в Европа и за нашите ценности, общи ценности с европейските държави, включително и България“, коментира Олексий Гончаренко. Той добави, че Украйна иска България да застане рамо до рамо с нея и да продължи подкрепата си.

Гончаренко заключи, че в Европа вече няма място за империи, а Русия е последната колониална империя в Европа и рано или късно тя ще рухне - по-добре по-рано, добави членът на украинския парламент.

#надявам #края #месец #официално #започнат #преговорите #присъединяване #украйна #европейския #съюз

Още новини

Още новини от България, които може да четете