Над 50 000 земеделски стопани получиха близо 300 млн. лева по "украинската помощ" седмица преди крайния срок

Над 50 000 земеделски стопани получиха близо 300 млн. лева по "украинската помощ" седмица преди крайния срок

10 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Над 50 000 земеделски стопани получиха близо 300 млн. лева по "украинската помощ" седмица преди крайния срок

Седмица преди крайния срок - 15 май, 50 652 стопани получиха 290 882 103 лева по държавните помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна". Средствата на останалите кандидати по помощта ще бъдат изплатени след извършване на допълнителни административни проверки, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства на земеделски стопани от първичното селскостопанско производство за компенсиране на част от повишените разходи за производството. На финансиране подлежат животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.

Осигуряването на средствата за т.нар. "украинска помощ" стана възможно след преструктуриране на средства на Държавен фонд "Земеделие" и осигурени допълнителни средства от националния бюджет.

БТА припомня, че подкрепата е в две направления. В първото са т. нар. чувствителни сектори - растениевъдство и животновъдство, за които са предвидени около 166 млн. лева. Другото направление е зърнопроизводството. Производителите на петте култури – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед, рапица, както и маслодайните култури, ще получат общо 129 млн. лева. Максималният размер на подпомагане за един кандидат в сектор "Зърнопроизводство" е до 55 000 лева.

На 30 април Министерският съвет (МС) съобщи, че служебното правителство осигурява нужните 295 млн. лева за изплащане на "украинската помощ". МС утвърди необходимите 235 млн. лева на Държавен фонд "Земеделие" за разплащане на помощта, съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.

Над 200 млн. лв. са от преструктуриране на сметките на ДФЗ. От тях 60 млн. лева осигуряват от "Субсидии и други текущи трансфери за нефинансови предприятия" по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2024 г. и 155 млн. лева от трансфера към централния бюджет за Сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд "Земеделие" за 2024 г. и тяхното прехвърляне. Общо 80 млн. лева е размерът на ресурса, който е осигурен от централния бюджет.

#седмица #крайния #срок #652 #стопани #получиха #290 #882 #103 #лева

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете