Над 170 студенти участваха в Ден на кариерното развитие в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“

Над 170 студенти участваха в Ден на кариерното развитие в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“

4 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Над 170 студенти участваха в Ден на кариерното развитие в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“

В Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ (МГУ) се проведе инициативата „Ден на кариерното развитие в МГУ-2024“, съобщиха от висшето училище.

Над 170 студенти, редовно обучение, имаха възможността да чуят за преимуществата на професионално развитие в минерално-суровинната индустрия и възможностите за стаж и работа в "Асарел-Медет" АД,  "Дънди прешъс металс-България", Елаците- Мед АД и дружества от групата "Геотехмин".

Началото на събитието даде проф. Ивайло Копрев – ректор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Той приветства студентите и официалните гости и благодари на бизнеса за подкрепата, която оказва за общата кауза – растежът и развитието на бъдещите инженери на България.

На събитието присъстваха д-р инж. Иван Вутов- член на настоятелите на МГУ „Св. Иван Рилски“ и заместник-управител на "Геотехмин" АД, както и инж. Константина Градева Василева – корпоративен директор „Здраве, безопасност и околна среда“ на тазгодишния домакин на Деня на кариерата - "Дънди прешъс металс".

„Всеки 8 от 10 студенти от МГУ са доволни от участието си в стажантските програми”, съобщи резултатите от проучване Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт „Отворено общество – София“. Той посочи, че рейтинговата система на университетите показва, че завършилите МГУ имат много по-голям шанс да работят по специалността и да получават добра заплата в България. Младите специалисти в минния бранш имат втория за страната ни размер на осигурителния доход, посочи още той и изтъкна сътрудничеството между университета и бизнеса.

Специални гости на събитието бяха  възпитаници на МГУ, които разказаха от първо лице за своя успешен професионален път и реализация в минния сектор.

Инж. Сергей Михалев – главен инженер „Технически служби“ в ДПМ и гост-преподавател в МГУ, представи проекти, по които е работил и как е възможно дроновете да летят еднакво добре, както във въздуха, така и под земята, казват от висшето училище.

“Ако сега трябваше да кажа нещо на студента Неделчо Елшишки щях да го поздравя, че е избрал тази перспективна професия и че е останал в България”, отговори инж. Елшишки, ръководител на обогатителна фабрика в „Асарел-Медет“ АД, на въпрос, зададен от водещия на дискусията Михаил Дюзев от “Дарик" радио.

Заместник-директорът на рудодобивния комплекс на "Елаците-Мед" АД- инж. Васил Шишков, сподели за най-ценния урок, който е запомнил от студентските години и изтъкна, че за постигане на мечтаните успехи е нужно голямо желание и строга дисциплина.

Екип от отдел „Човешки ресурси“ на "Дънди прешъс металс" направи презентация на теми: „Как да направим добро CV?“ и „Как да се представим успешно на интервю за работа". 

На фирмените щандове, разположени пред зала 3 в Иновационен форум „Джон Атанасов“, специалистите по човешки ресурси и комуникации на дружествата представиха възможностите за стаж в компаниите и отговориха на допълнителните въпроси на студентите.  

В рамките на събитието МГУ „Св. Иван Рилски“ показа своята иновативна, електронна платформа, която дава възможности от ново поколение както на студенти, така и на работодателите. Фокусът е върху специализираните работни места и стажове, разработена, а палитрата от възможности, които предлага модерната технология включва различни опции за филтриране, разнообразни справки, качване на видеа и др., допълват от висшето училище. /ПВ/ 

 

 

#минногеоложки #университет #иван #рилски #мгу #проведе #инициативата #ден #кариерното #развитие

Още новини

Още новини от Образование, които може да четете