Над 1,8 млн. са регистрациите на туристи от началото на зимния сезон до 25 март, съобщи Министерството на туризма

Над 1,8 млн. са регистрациите на туристи от началото на зимния сезон до 25 март, съобщи Министерството на туризма

17 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Над 1,8 млн. са регистрациите на туристи от началото на зимния сезон до 25 март, съобщи Министерството на туризма

За периода 1 декември 2023 г. - 25 март 2024 г. регистрациите на туристи у нас са над 1,8 млн., съобщи Министерството на туризма. За посочения период, спрямо същия през миналия зимен сезон, най-значителен е ръстът на турските туристи у нас - 29,1 на сто.

С 18,7 на сто са се увеличили италианските туристи, чийто интерес е насочен основно към градския туризъм в София. Ръст от 3 на сто отбелязваме при българските туристи, от Великобритания посещенията са с 1 на сто повече, страната ни са посетили и 4,6 на сто повече туристи от Република Северна Македония. Ръст отбелязваме и от немския и сръбския пазар, съответно 9,7 на сто и 10,7 на сто.

През изминалия зимен туристически сезон има по-малко туристи от Румъния, Гърция, но най-сериозен е спадът от Израел с 62,6 на сто.

От началото на декември 2023 г. до 25 март 2024 г. най-предпочитаната дестинация е била Столична община, която отчита 329 000 туристи, след нея се нареждат общините Банско, Велинград, Самоков, Смолян, Чепеларе и Варна.

Сред ски курортите ни най-посещаван е Банско, следван от Самоков (включително Боровец), Смолян и Чепеларе, като в посочените ски курорти най-много са регистрациите на българските туристи.

Градският, културният и бизнес туризъм имат особено важно значение през настоящия зимен сезон. Общо 7 общини – Столична, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и Стара Загора успяват да привлекат близо 35 на сто от всички туристи по текущи данни за зимния сезон.

Делът на пътуванията до зимните ни курорти предимно с цел ски туризъм е над 19 на сто. Значителен интерес има към 8 СПА дестинации във вътрешността на страната, които успяват да привлекат малко над 19 на сто от всички туристи, а останалите близо 27 на сто са пътували до други дестинации в страната.

В началото на април от ведомството посочиха, че очакванията са през настоящия зимен сезон да отбележим ръст на посещенията с до около 5 на сто спрямо миналия зимен сезон – 2022/2023 г., като от пазари Турция, Италия и Сърбия се очаква ръстът да е значително по-висок.

#периода #2023 #2024 #регистрациите #туристи #нас #млн #съобщи #министерството #туризма

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете