Набират се заявки за участие в актьорска школа „Театрал“ към Народно читалище „Добри Войников - 1856" в Шумен

Набират се заявки за участие в актьорска школа „Театрал“ към Народно читалище „Добри Войников - 1856" в Шумен

преди 2 часа · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Набират се заявки за участие в актьорска школа „Театрал“ към Народно читалище „Добри Войников - 1856" в Шумен

Народното читалище „Добри Войников - 1856“ обяви прием на участници в новата актьорска школа „Театрал“. Тя ще се води от двама актьори от Драматично-кукления театър „Васил Друмев". Записванията се правят със заявка по телефон, както и на имейл, сочи публикация във фейсбук на страницата на шуменското читалище.

Силвия Болярска, асистент в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ и актриса в шуменския театър, заяви за БТА, че планът ѝ за театралния сезон в читалището започва с индивидуална работа с правоговор и сценична реч.

„След това се насочваме към основите на театъра, етюди, монолози, основни принципи на сценично поведение, как да застават обучаваните, как да се държат. След това минаваме към работа по монолог, която е индивидуална за всеки един. После минаваме на следващ етап - откъси от пиеси. В него обучаваните ще работят един с друг и ще правят персонажи", каза Болярска.

Тя поясни, че текстовете за монолозите вече са избрани, но текстовете на откъси от пиеси обучаваните в школата ще изберат сами от предоставени пиеси. Актрисата добави, че след всеки период на обучение ще има представяне пред публика.

„Принципът, който ми се иска да приложа, е когато завършим монолозите, да не ги представим само веднъж, а да станат нещо, което се играе, нещо репертоарно. Монолозите и откъсите ще бъдат оформени като представление, като история, макар че са от различни материали", уточни Болярска. Ще се работи 3 часа седмично със записалите се в школата. Графикът ще се прави седмица напред, с оглед ангажиментите на участниците, съобщи тя.

Актьорът от шуменския театър Калин Пачеръзки каза за БТА, че школа „Театрал“ ще бъде отворена за деца и за възрастни. „Нека да видим какви хора ще се появят, да видим с какво разполагаме, дали ще има хора, които притежават някаква дисциплина, било то от танци, бойни изкуства или фехтовка, всичко това са някакви изкуства, които носят със себе си дисциплина. Това, което аз искам да направим, е да научим хората да имат някакви навици спрямо култивирането на изкуството в себе си, да развиват някакво естетическо усещане", каза Пачеръзки. Той подчерта, че всичко това се прави през практика и през различни модули.

В театъра ние се учим да създаваме светове с въображението си, толкова пълнокръвни, че да може дори зрителят да ги види през нашата игра, каза актьорът. „Винаги съм смятал, че хората, които се занимават с актьорско майсторство, опознават себе си и развиват много широк спектър от качества в себе си, защото с всяка една роля, дори и малка, дори с един монолог, някак си приемаш философия на на един персонаж, на един друг човек, който е напълно възможно да бъде истински, да бъде срещу теб, да го разбираш. Така, съвместяваш в себе си много идеи, които имаш възможност да пречупваш през собствената си философия, собствените си възгледи и те винаги помагат за изграждането на личността ти в живота", каза Пачеръзки.

Както БТА съобщи, Силвия Болярска и Калин Пачеръзки са част от актьорския екип на спектакъла „Няма", заедно с Антония Велева, Янислава Линкова, Кольо Стайков, Веселин Бърборков, Димитрия Милушева и Петар Андреев.

Летен концерт изнесоха през месец юли, пред сградата на Народно читалище „Добри Войников - 1856" в Шумен възпитаници на Детско-юношеския театър "Бис" и участници в класа по поп и джаз пеене.

Полярният изследовател проф. Христо Пимпирев и участнички в антарктически експедиции, представиха в Шумен в Народно читалище „Добри Войников - 1856" пред ученици книгата „Христо Пимпирев: Антарктическият стопаджия" на 24 октомври.

#народното #читалище #добри #войников #1856 #обяви #прием #участници #новата #актьорска

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете