На среща с посланиците на страните от ЕС Клаус Йоханис изрази подкрепа за европейския път на Украйна и Молдова

На среща с посланиците на страните от ЕС Клаус Йоханис изрази подкрепа за европейския път на Украйна и Молдова

7 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


На среща с посланиците на страните от ЕС Клаус Йоханис изрази подкрепа за европейския път на Украйна и Молдова

Румънският президент Клаус Йоханис се срещна днес с посланиците на страните членки на Европейския съюз, акредитирани в Букурещ, по повод приключването в края на юни на белгийското председателство на Съвета на ЕС, предаде Аджерпрес.

Според Президентската администрация в този контекст са били обсъдени теми от европейския дневен ред в перспективата на изборите за Европейски парламент, които се провеждат в периода 6-9 юни, и предстоящите заседания на Европейския съвет през месец юни.

Държавният глава е изразил надежда, че участието във вота ще бъде възможно най-високо, като се имат предвид залозите, пред които е изправен европейският проект в момента, и важността на това гласът на румънските граждани да бъде чут и разбран.

Също така Йоханис е призовал за постигане на консенсус на европейско ниво за бъдещите приоритети на ЕС, включително приемането на Стратегическия дневен ред за периода след 2024 г.

Той е споменал и "значителните усилия за реформи", положени както от Украйна, така и от Република Молдова, в изключително трудните обстоятелства, и е призовал за продължаване на процеса на присъединявана на тези страни към ЕС и за организиране в края на шестмесечното белгийско председателство на междуправителствените конференции за започване на преговори с двете държави.

Що се отнася до ситуацията в Украйна, президентът се обяви за продължаване на подкрепата на ЕС в множество аспекти. Той спомена също така важността на продължаването на подкрепата за Киев, включително в перспективите на процеса на последващо възстановяване, се посочва в съобщението. 

Президентът Клаус Йоханис пожела на предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС, което ще започне на 1 юли 2024 г., успех в постигането на целите за изпълнение на европейския дневен ред в общ интерес на всички държави членки на ЕС, отбелязва още Президентската администрация.

#румънският #президент #клаус #йоханис #срещна #днес #посланиците #страните #членки #европейския

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете