На 65 години художникът проф. Пламен Легкоступ ще празнува с образи, слова и експозицията "5 от 65"

На 65 години художникът проф. Пламен Легкоступ ще празнува с образи, слова и експозицията "5 от 65"

2 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


На 65 години художникът проф. Пламен Легкоступ ще празнува с образи, слова и експозицията "5 от 65"

На 65 години художникът проф. Пламен Легкоступ ще празнува с образи и слова. Изложбата „ 5 от 65“ ще бъде открита на рождения ден на художника – 4 април в Изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Пред журналистите в пресклуба на БТА художникът посочи, че името не е избрано случайно, защото в експозицията са включени 65 картини- живопис и графика,  рисувани от него през последните пет години.

Откриването на изложбата ще бъде съчетано с представянето на два сборника. Единият от тях озаглавен „Образи и слова. Между четката и перото“, е дело на Пламен Легкоступ и приятели. В него са включени картини на художника, „обрисувани“ с художествени текстове от 13 великотърновски журналисти, изкушени от словото.

Идеята на сборника е да се визуализира връзката и синтеза между изобразителното изкуство и словото, подчерта проф. Легкоступ. Автор на предговора е филмовият режисьор проф. Станимир Трифонов, който казва, че картините на Пламен Легкоступ са „бродници между  митологията, фолклора, литературата, философията, сънищата, приложното и дори анимацията“.

Освен 20-те текста в поезия и проза в сборника има и песен, написана от Нейко Генчев, известен с творческия си псевдоним Барни Есвил. Книжното тяло ще бъде представено на вернисажа от Таня Мишева преди официалното откриване на изложбата.

Проф. Пламен Легкоступ е преподавател в катедра „Предучилищна педагогика“ при Педагогическия факултет на Великотърновския университет от 1986 година. На 5 април в университета ще се състои кръгла маса на тема “Изкуство, творчество, възпитание. Между четката и перото“ с участието на учени и преподаватели от различни университети от цялата страна. Техните разработки са включени в сборника „Изкуство, творчество, възпитание, между четката и перото“ - общ проект също посветен на 65 години от рождението на проф. Легкоступ.

Проф. Пламен Легкоступ е автор на над 50 самостоятелни изложби в страната и чужбина, като част от тях са гостували в Москва, Пекин, Виена, Париж, Скопие и други европейски столици. Радостта от живота, радостта от преодолените трудности са в основата на вдъхновението, каза художникът и благодари на всички участници в реализацията на приумиците му. Видеозапис от пресконференцията е публикуван тук.

#години #художникът #проф #пламен #легкоступ #празнува #образи #слова #изложбата #открита

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете