МВнР на Косово потвърди, че е отхвърлило молбата на главата на Сръбската православна църква Порфирий да посети патриаршията в Печ

МВнР на Косово потвърди, че е отхвърлило молбата на главата на Сръбската православна църква Порфирий да посети патриаршията в Печ

14 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


МВнР на Косово потвърди, че е отхвърлило молбата на главата на Сръбската православна църква Порфирий да посети патриаршията в Печ

Косовското министерство на външните работи потвърди, че е отхвърлило молбата на патриарха на Сръбската православна църква Порфирий да посети Патриаршията в Печ, съобщи агенция Хина, позовавайки се на медиите в Косово. Министерството заяви, че няма да позволи посещения в Косово, докато Сърбия не престане да нарушава Брюкселското споразумение и не позволи на косовски правителствени служители да посетят Сърбия, и докато не спре антикосовските кампании на международната сцена. В Прищина очакват от правителството в Белград също да спре да използва език на омразата и заплахи срещу Косово и неговите представители, пише сайтът reporteri.net.

Забраната предизвика многобройни реакции в Белград, включително определения като "срамен" и "нецивилизован акт" и "пореден ход на правителството в Прищина, показващ нетърпимост към сърбите и Белград". Сръбската православна църква нарече решението "нерационално".

"От гледна точка на човешките права и свободи на всеки човек, решението да се забрани на главата на Сръбската православна църква и епископите да посетят древното седалище на СПЦ е неразумно и неприемливо. В същото време показва точно положението на Сръбската църква и сръбския народ в Косово", заяви в декларация Сръбската православна църква, пише в. "Политика".

Сръбският патриарх Порфирий заедно със седем епископа беше вчера на път за заседание на Събора на СПЦ в Патриаршията в Печ, насрочено за днес. Когато пристигна на граничния пункт Мердаре, му казаха, че е дошла заповед от Прищина, че той не може да влиза на територията на Косово, се казва в прессъобщение на Службата на сръбското правителство за Косово.

Патриаршията на Печ е историческият престол на главата на Сръбската православна църква и традиционно духовно седалище на СПЦ от средата на 14 век. Тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Директорът на Службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович заяви, че правителството в Прищина е било официално уведомено за визитата на патриарха, но противно на всички споразумения косовският премиер Албин Курти е забранил на патриарха да присъства на първия ден на Събора на Сръбската православна църква.

 

#косовското #министерство #външните #работи #потвърди #отхвърлило #молбата #патриарха #сръбската #православна

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете