МОЛДПРЕС: Молдова участва за първи път в международното изложение Vinitaly

МОЛДПРЕС: Молдова участва за първи път в международното изложение Vinitaly

15 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


МОЛДПРЕС: Молдова участва за първи път в международното изложение Vinitaly

Произведени в Молдова вина са представени за първи на международното изложение Vinitaly в италианския град Верона, което започна вчера. Това е най-важното изложение за вино и алкохолни напитки, което събира производители на вино от международните пазари, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.

На събитието присъстват молдовският вицепремиер Владимир Боля, министърът на селското стопанство и хранителната промишленост, държавният секретар в министерството Андриан Диголян, и посланикът на Молдова в Италия Анатолий Уречеану.

Молдовският щанд беше посетен от италианския министър на земеделието, прехраната и горите Франческо Лолобриджида, както и от италианския посланик в Кишинев.

Изложението ще продължи до 17 април.

Република Молдова е в топ 20 в света по производство на вино. Винопроизводството е от ключово значение за нейната икономика. Молдовските вина се внасят в повече от 70 държави от различни части на света.

Според статистиката износът на молдовско вино се е увеличил с 18% в обем през 2023 г. и с 24% измерен като стойност в сравнение с 2022 г., което показва засилено международно търсене и признание на качеството на вината. Европа остава най-големият пазар за молдовските вина, като износът се е увеличил с 36%.

(Тази новина се публикува по споразумение между БТА и МОЛДПРЕС)

#произведени #молдова #вина #представени #международното #изложение #vinitaly #италианския #град #верона

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете