Многохилядна демонстрация се очаква в Берлин

Многохилядна демонстрация се очаква в Берлин

8 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Многохилядна демонстрация се очаква в Берлин

Демонстрация в защита на демократичните ценности и срещу десния екстремизъм организира днес следобед в Берлин широко обединение от граждански организации.

Очаква се в акцията да се включат около 10 000 души, като са възможни и спонтанни насрещни демонстрации, посочва полицията.

Демонстрацията ще се проведе на т. нар. Голяма звезда – централен площад в германската столица, оформен около Колоната на Победата, и ще блокира голяма част от центъра на града в района на Бранденбургската врата и сградата на Райхстага. Сред организаторите са екологичните движения „Грийнпийс“, „Световен фонд за дивата природа“ и „Петъци за бъдеще“, наред с Обединението на германските профсъюзи (DGB) и обединението за организиране на онлайн кампании „Кампакт“ (Campact). Целта на проявата е да мобилизира възможно най-голямо участие на изборите за Европейски парламент, които в Германия ще бъдат утре, 9 юни. Акцент се поставя върху участието на младите хора във вота. Очаква се сред ораторите да бъде евродепутатът социалдемократ Матиас Еке, който в началото на май бе хоспитализиран и претърпя операция, след като бе пребит от четирима нападатели по време на поставяне на предизборни плакати в Дрезден. Предполага се, че нападателите му са поддръжници на крайната десница.

Протестно шествие срещу повишаващите се цени на наемите под лозунга „На кого принадлежи градът?“ се организира приблизително по същото време ще премине в друга част на германската столица – от булевард „Карл Маркс“ до „Потсдамер плац“. На протеста, съорганизиран от партия „Левите“, също се очакват около 10 000 души. Повишаващите се наеми са огромен проблем за германската столица и много жители на града настояват те да бъдат замразени и да се бъдат ограничени до максимален праг.

#демонстрация #защита #демократичните #ценности #срещу #десния #екстремизъм #организира #днес #следобед

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете