Министърът на външните работи на Гърция разговаря с колегата си от Ливан за хуманитарната катастрофа в Газа

Министърът на външните работи на Гърция разговаря с колегата си от Ливан за хуманитарната катастрофа в Газа

9 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Министърът на външните работи на Гърция разговаря с колегата си от Ливан за хуманитарната катастрофа в Газа

Трябва да направим всичко възможно, за да има незабавно спиране на военните действия и да се предотврати разпространението на кризата, регионален пожар и верига от  последици от войната, главно на хуманитарно ниво, но също и за световната икономика, която е засегната поради напрежението в Червено море и несигурността в международното корабоплаване. Това заяви днес министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис след среща с външния министър на Ливан Абдала Бу Хабиб, съобщи агенция АНА-МПА.

"Днес войната в Газа и трагичната хуманитарна катастрофа ни шокират и ни принуждават да се изправим пред нашите отговорности“, каза Герапетритис. Той подчерта, че хуманитарната помощ за Газа трябва да бъде увеличена и да достига до анклава чрез устойчиви коридори, които позволяват безпрепятствен поток на необходимата помощ, както и възстановяване на основна инфраструктура, като вода и електричество. "Също така е много важно да се гарантира безопасността на членовете на мисията за хуманитарна помощ“, подчерта гръцкият външен министър.

Отношенията между Гърция и Ливан "започнаха преди хиляди години и развитието на Средиземноморието се случваше едновременно с развитието на двете страни заедно с други страни, отбеляза на срещата ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб, подчертавайки религиозните връзки между двата народа.

Гърция може да помогне на Ливан за стабилността по границите с Израел, посочи Абдала Бу Хабиб. По думите му в момента има приблизително 92 000 разселени ливанци и значителен брой палестинци. Ливанският министър заяви, че е необходимо някакво примирие и Гърция може да помогне за това.

"Атина е в правилната позиция да играе тази роля", каза ливанският първи дипломат.

Що се отнася до въпроса за миграцията, той посочи, че в Ливан има 2,2 милиона сирийци и половин милион палестинци в страна от 5 милиона.

"Ливан е изправен пред крехък религиозен баланс“, отбеляза Абдала Бу Хабиб. Той посочи, че „майката на всички проблеми в Близкия изток произтича от факта, че държавата Палестина никога не е била създадена, което е много важно за всички нас, живеещи в региона“.

#трябва #направим #всичко #възможно #незабавно #спиране #военните #действия #предотврати #разпространението

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете