МИНА: Увеличаването на заплатите стимулира растежа на инфлацията в Черна гора

МИНА: Увеличаването на заплатите стимулира растежа на инфлацията в Черна гора

11 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


МИНА: Увеличаването на заплатите стимулира растежа на инфлацията в Черна гора

Според Младен Гъргич, съветник по икономика и икономическа дипломация на президента на Черна гора, обявеното увеличение на заплатите ще стимулира допълнително растежа на инфлацията, като ще намали растежа на заплатите и ще направи икономиката скъпа и непродуктивна. Това предаде за БТА черногорската агенция МИНА.

„Ако обявените увеличения се осъществят, ще има много какво да се каже за последиците за финансовата стабилност, но оставайки на темата – това допълнително ще стимулира нарастването на инфлацията, което с течение на времето ще елиминира увеличенията на заплатите, превръщайки Черна гора в скъпа и непродуктивна икономика “, каза Гъргич в интервю за агенция Мина-бизнес.

Той допълни, че обявяването на значително увеличение на заплатите допълнително стимулира ръста на цените. 

„Когато погледнете нашите икономически показатели, инфлацията със сигурност е един от червените флагове, за които трябва да се тревожим. За първите четири месеца сме сред първите в Европа - първи или втори по инфлация. През април средната стойност за ЕС беше 2,6 процента, за еврозоната 2,4 процента, а в Черна гора беше 5,8 процента, най-високото ниво след Румъния“, каза Гъргич.

Той заяви, че инфлацията на практика е анулирала ръста на заплатите през последните две години.

„Реалните заплати днес са по-ниски от тези през януари 2022 г. Когато сравните номиналните заплати, ще видите, че те са се увеличили от €706 през февруари 2022 г. на €828 през април тази година, но реалната заплата през април е около €686. Струва си да се отбележи, че реалните заплати всъщност показват колко стоки и услуги можете да си позволите със същата заплата“, обясни Гъргич. 

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)

#младен #гъргич #съветник #икономика #икономическа #дипломация #президента #черна #гора #обявеното

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете