МИНА: Потребителската кошница в Черна гора през първото тримесечие възлиза на 1900 евро, според синдикатите

МИНА: Потребителската кошница в Черна гора през първото тримесечие възлиза на 1900 евро, според синдикатите

2 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


МИНА: Потребителската кошница в Черна гора през първото тримесечие възлиза на 1900 евро, според синдикатите

Според черногорския Център за обучение, информация и синдикални изследвания (CEISI) синдикалната потребителска кошница за първото тримесечие на тази година възлиза на 1900 евро, предаде за БТА агенция МИНА.

„В сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година синдикалната потребителска кошница се е увеличила с 50 евро или приблизително три процента“, се казва в прессъобщение на Съюза на свободните синдикати (SSSCG).

От общо десет категории разходи, определени по методиката за изчисляване на синдикалната потребителска кошница, през първото тримесечие се наблюдава увеличение в четири категории: разходите за храна – с 4,31 на сто, разходите за поддръжка на дома – с 5 на сто, разходите за жилищни и комунални услуги – с 6,82 на сто, а разходите за продукти за лична хигиена и здравеопазване – с 3,85 на сто.

„Въз основа на новите цени в трите най-големи търговски вериги в Черна гора за 130 хранителни стоки беше изчислено, че разходите за храна възлизат на 605 евро през първото тримесечие на годината“, се посочва в прессъобщението.

Това е необходимата сума на едно четиричленно семейство, за да задоволи месечните си нужди от храна и напитки, като осигури адекватен прием на калории за всичките членове на домакинството, които се занимават с умерена физическа активност ежедневно.

В сравнение с предходното тримесечие тази сума се е увеличила с 25 евро.

Методологията за изчисляване на синдикалната потребителска кошница се основава на сравнителен опит и анализи на синдикатите в съседните страни, чиито нужди и начин на живот са много близки до покупателните навици на потребителите в Черна гора.

Синдикалната потребителска кошница покрива издръжката на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца в училищна възраст, а именно 10-годишно дете в основно училище и 15-годишно дете в средно училище.

Профсъюзната потребителска кошница се публикува всяко тримесечие на уебсайта на Центъра за обучение, информация и синдикални изследвания – www.ceisi.me.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)

#черногорския #център #обучение #информация #синдикални #изследвания #ceisi #синдикалната #потребителска #кошница

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете