Международната общност обеща 2 милиарда евро за Судан

Международната общност обеща 2 милиарда евро за Судан

15 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Международната общност обеща 2 милиарда евро за Судан

Международната общност, събрала се в Париж на конференция за Судан, раздиран от година от война, обеща да предостави на тази страна помощ в размер на 2 милиарда евро. Те ще бъдат предназначени за подпомагане на цивилното население, обяви френският президент Еманюел Макрон, който беше домакин на форума.

Макрон каза, че преди началото на конференцията средствата в тази насока са били едва 190 милиона. От общо обявените накрая 2 милиарда евро, страните членки ще дадат  900 милиона, като само Франция ще отдели 110 милиона.

На конференцията беше приета обща декларация, в която се казва, че всички чужди играчи, трябва да престанат да оказват въоръжена подкрепа за враждуващите страни в Судан, предаде Франс прес.

По време на форума генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че убийствата, нараняванията и тероризирането на хора в Судан може да бъде равносилно на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Той предупреди, че нарастват боевете в Северен Дарфур.

Конференцията беше съпредседателствана от Франция, Германия и ЕС.

Многото инициативи за посредничество в конфликта в Судан, противопоставящ ръководителя на армията с ръководителя на паравоенните Сили за бърза подкрепа, приключиха без резултат. Конфликтът може да дестабилизира целия Африкански рог, а войната в Судан принуди много суданци да избягат в съседните страни.

В самия Судан 25 милиона души имат нужда от помощ, което е половината от суданското население.

#международната #общност #събрала #париж #конференция #судан #раздиран #година #война #обеща

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете