Международната научна конференция “Изкуствоведски четения“ за 2024 година ще се проведе в Института за изследване на изкуствата при БАН

Международната научна конференция “Изкуствоведски четения“ за 2024 година ще се проведе в Института за изследване на изкуствата при БАН

3 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Международната научна конференция “Изкуствоведски четения“ за 2024 година ще се проведе в Института за изследване на изкуствата при БАН

В периода от 11 до 13 април 2024 г. в София ще се проведе традиционната международна научна конференция “Изкуствоведски четения“, модул “Старо изкуство“. Форумът се организира от Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките (БАН). Целта му е да събере на едно място учени с интереси и експертен опит в областта на изкуството от Античността до ранния модерен период, съобщават от пресцентъра на Института.

В конференцията ще вземат участие над 40 специалисти от водещи научни и културни институции в България, Гърция, Сърбия, Северна Македония и Румъния. Темата на модула, дефинирана тази година като “Изкуство и история”, предоставя неограничено пространство за дискусии и обмен на знания и идеи, свързани с методиката, подходите и проблемите при изследването на различни прояви на изкуството в широк времеви диапазон. Работните езици на конференцията ще бъдат български и английски. Представените доклади ще бъдат публикувани до края на настоящата година в сборник на конференцията.

Международната научна конференция “Изкуствоведски четения“ ще се проведе в заседателните зали в сградата на Института за изследване на изкуствата, БАН. Тя се провежда с финансовата подкрепата на фонд “Научни изследвания“, добавят от института.

Предложеният тематичен ключ би могъл да предизвика научни рефлексии в следните посоки: теми и наративи в исторически контекст; влияние на исторически събития, идеологии и други фактори върху процесите на творчество и развитието на изкуството; исторически лица, представени в произведения на изкуството; творческите места като исторически пространства: ателиета, театрални работилници, музикални студиа, снимачни площадки.

Ще бъдат засегнати и темите за изкуството, технологиите и медиите - тяхното развитие във времето; изкуственият интелект в изкуството – възможности и заплахи; продукция и репродукция, конструкция и реконструкция; вариации и варианти – как се променят произведенията на изкуствата; изкуството - творец и публика – рефлексии и взаимозависимост; развитие на творби и автори в исторически план, и др.

Заседанията на конференцията ще се проведат в рамките на тридневна програма, в която ще вземат участие над 60 учени, докторанти и постдокторанти от различни научни организации и университети, от България, Гърция, Украйна, Полша, Латвия и Словакия. Те ще представят своите последни проучвания с нови интерпретации с непубликувани до момента изследвания, обединени около проблемите за идеологията в изкуството; театралната сцена в исторически план, концепции и интерпретации; историята на изкуството – политика и проекти в локален и глобален аспект, и много други.

Седмица по-късно, от 17 до 19 април 2024 г., Институтът за изследване на изкуствата и Българската академия на науките ще продължат конференцията с втори модул - “Ново изкуство“.

 

#периода #2024 #софия #проведе #традиционната #международна #научна #конференция #изкуствоведски #четения

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете