Менютата на електронните устройства в Словения скоро задължително ще бъдат и на словенски език

Менютата на електронните устройства в Словения скоро задължително ще бъдат и на словенски език

5 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Менютата на електронните устройства в Словения скоро задължително ще бъдат и на словенски език

Словенският парламент прие единодушно закон тази седмица, с който производителите, продаващи електронни устройства в страната, задължително ще предлагат възможност операционните системи да бъдат и на словенски език, съобщи информационният сайт „Словения таймс“.

Промените в 20-годишния закон, регулиращ използването на словенски език, идват в отговор на нежеланието на някои технологични гиганти, най-вече Епъл (Apple), да включат словенския сред езиците, които могат да се ползват на техните устройства.

Същото важи и за няколко големи производители на автомобили, които не предлагат менюта на мултимедийния си панел на словенски.

Министърът на културата Аста Вречко каза, че защитата на словенския език се разширява, за да включва компютърни операционни системи, смартфони и автомобили, както и други устройства, които комуникират с потребителите чрез текстови и речеви интерфейси.

Съществуващият закон, приет през 2004 г. и само леко променен през 2010 г., не направи възможна такава защита, тъй като беше приет, когато много от тези услуги и устройства все още не съществуваха, отбелязва „Словения таймс“.

Разпоредбите на съществуващия закон се отнасят само за „обществена употреба“ и така производителите на автомобили и телефони използват това като оправдание, че операционните системи не се предлагат и на словенски език.

Сега формулировката на закона е разширена и включва „всяка писмена, устна или друга визуална, слухова или тактилна употреба на словенски във всякаква среда, физическа или цифрова, която не е предназначена изключително за лична употреба“.

Законът включва и базираните в Словения доставчици на онлайн съдържание, като изисква те да предоставят услугите си на словенски език.

Компании, базирани извън Словения, по-специално стрийминг гиганти като Нетфликс (Netflix) и Дисни (Disney), няма да бъдат засегнати, тъй като техните европейски операции се управляват от държавата, в която са регистрирани, а не всички държави имат съответна езикова политика.

Промените, засягащи операционните системи, ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на закона. За интерфейс, базиран на реч, преходният период е 30 месеца.

През този преходен период ще бъдат приети разпоредби за прилагане, като ще бъде определено по-подробно какво трябва да направят производителите, за да гарантират изпълнението на закона.

#словенският #парламент #прие #единодушно #закон #тази #седмица #производителите #продаващи #електронни

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете