Мексико отлага забраната на хербицида глифозат, тъй като не може да идентифицира заместител

Мексико отлага забраната на хербицида глифозат, тъй като не може да идентифицира заместител

27 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Мексико отлага забраната на хербицида глифозат, тъй като не може да идентифицира заместител

Мексико заяви, че ще отложи забраната за употребата на хербицида глифозат, след като не успя да намери подходящ заместител, отменяйки ангажимент, който е част от по-голям план за намаляване на консумацията на генетично модифицирана царевица (ГМО), съобщи Ройтерс.

Миналата година латиноамериканската държава, в модификация на по-ранен указ, определи 31 март 2024 г. като край на преходен период за отмяна на разрешения и разрешителни за внос, производство, разпространение и използване на глифозат, план, който има от края на 2020 г.

В изявление късно в понеделник правителството каза, че указът не може да бъде приложен, тъй като условията за замяна на глифозата в мексиканското селско стопанство не са уточнени.

"Интересът за запазване на хранително-вкусовата сигурност на страната трябва да надделява", се изтъква в изявлението.

Глифозатът може да се използва за поддържане на селскостопанското производство, намаляване на възможното въздействие поради заместването му и докато има алтернативни екологични практики, които позволяват преустановяването му, се казва в изявлението.

"Работим за намиране на варианти, които са налични в необходимите количества за търговските вериги на национално ниво и които са достъпни за всички видове производители", се посочва в съобщението.

Планът на Мексико за постепенно премахване на глифозата е част от указ, който също така се стреми да забрани използването на ГМ царевица за консумация от човека, като брашно, тесто или тортила, направени от зърното, поради опасения за здравето и безопасността. Проблем, който доведе до търговски спор с най-големия търговски партньор на страната – САЩ, от който внася милиони метрични тонове царевица годишно.

В ход е панел за уреждане на спорове съгласно Споразумението между Съединените щати, Мексико и Канада, известно още като USMCA.

Вашингтон твърди, че указът на Мексико, забраняващ вноса на ГМ царевица, използвана за тортила, не се основава на науката и нарушава ангажиментите му по Споразумението, което е в сила от 2020 г.

#мексико #заяви #отложи #забраната #употребата #хербицида #глифозат #успя #намери #подходящ

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете