Лондонската полиция за борба с тероризма разследва нападение срещу ирански телевизионен водещ

Лондонската полиция за борба с тероризма разследва нападение срещу ирански телевизионен водещ

30 март 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Лондонската полиция за борба с тероризма разследва нападение срещу ирански телевизионен водещ

Британската полиция за борба с тероризма разследва намушкването с нож на ирански телевизионен водещ пред дома му в Лондон на фона на нарастваща загриженост заради заплахите към сателитен новинарски канал на фарси, който отдавна критикува теократичното правителство на Иран, предаде Асошиейтед прес.

Пурия Зераати, който е водещ на предавания в базирания в Лондон телевизионен канал Iran International, е бил намушкан в крака вчера следобед и е в стабилно състояние в болница, съобщи медията. 

Лондонската полицейска служба заяви, че професионалната дейност на Зераати, както и неотдавнашните заплахи към базирани в Обединеното кралство ирански журналисти, са станали причина за разследването на звеното за борба с тероризма, въпреки че мотивът за атаката все още е неясен.

„Докато продължаваме да оценяваме обстоятелствата около този инцидент, детективите проучват редица линии на разследване и нашият приоритет в момента е да се опитаме да идентифицираме кой стои зад атаката и да го арестуваме“, посочи в изявление командир Доминик Мърфи, ръководител на столичното звено за борба с тероризма. 

„Давам си сметка за по-широката загриженост, която този инцидент може да предизвика, особено сред хора с подобна сфера на дейност и сред иранските общности.“

Говорителят на Iran International Адам Бейли каза, че нападението е "изключително стряскащо". Въпреки че журналистите от този телевизионен канала вече са били заплашвани, това е първото подобно нападение, каза Бейли пред Би Би Си.

„Това беше изключително шокиращ инцидент, независимо какво ще разкрие резултатът от разследването“, подчерта Бейли.

Полицията твърди, че е предотвратила "редица" заговори за убийство или отвличане в Обединеното кралство на хора, които са били смятани за врагове на иранското правителство. Служителите работят с разузнавателните агенции, за да осуетят бъдещи заговори и да осигурят защита на набелязаните организации и лица, казаха от силите на реда.

В началото на миналата година Iran International временно прекрати дейността си в Лондон и се премести в студиа в американската столица Вашингтон, след ескалация на „подкрепени на държавно равнище заплахи от Иран“. Медията поднови работата си на ново място в Лондон през септември миналата година.

Австрийски гражданин беше осъден през декември за опит за събиране на информация, която може да бъде полезна за тероризма, след като охранители го забелязаха да наблюдава бившата централа на Iran International. Магомед-Хюсейн Довтаев, на 31 г., беше осъден на три години и шест месеца затвор.

Алиша Кърнс, председателка на комисията по външни работи на Камарата на общините, изрази загриженост, че Великобритания все още не прави достатъчно, за да защити опонентите на иранското правителство.

„Въпреки че не знаем обстоятелствата около тази атака, Иран продължава да преследва онези, които са достатъчно смели, за да говорят открито срещу режима“, изтъкна Кърнс в „Екс“. „Продължавам да не съм убедена, че ние и нашите съюзници имаме ясни стратегии за защита на хората в нашите страни от Иран и за защита на нашите интереси в чужбина.

По-рано този месец външният министър Дейвид Камерън осъди задочната присъда на 10 журналисти от службата на Би Би Си на фарси по обвинения в пропаганда срещу Ислямска република Иран, като я нарече "напълно неприемлива".

„Освен това, при последната ми среща с иранския външен министър, повдигнах въпроса за това, че Иран плаща на бандити, за да се опитат да убият ирански журналисти, предоставящи безплатна и независима информация за иранска телевизия във Великобритания“, каза Камерън в Камарата на лордовете. „Според мен те са виновни и по двете обвинения“.

#британската #полиция #борба #тероризма #разследва #намушкването #нож #ирански #телевизионен #водещ

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете