Липсва ясна визия за развитието на София, каза общинският съветник от групата ИТН в СОС Пламен Данаилов за бюджета на София

Липсва ясна визия за развитието на София, каза общинският съветник от групата ИТН в СОС Пламен Данаилов за бюджета на София

28 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Липсва ясна визия за развитието на София, каза общинският съветник от групата ИТН в СОС Пламен Данаилов за бюджета на София

Липсва ясна визия за развитието на София. Това каза общинският съветник и председател на групата на Има такъв народ (ИТН) в Столичния общински съвет (СОС) Пламен Данаилов пред журналисти, след като Общинският съвет прие бюджета на София за 2024 година. 

Данаилов посочи, че в бюджета липсва и управленска програма за следващите четири години. По думите му това е един сборен бюджет, който представлява само сбор от приходи и разходи без никаква ясна политика за развитието на града. Данаилов каза, че предложенията на ИТН не са били приети в зала.

Добри и разумни бяха предложенията ни за спиране на продажбата на общинска земя, за да може активно да се управлява собствеността. Той посочи, че в разрез с всички предизборни обещания и с добрата икономическа практика, този бюджет предвижда Столична община да увеличи значително продажбите на земя. Но тъй като земята е стратегически актив, това не е най-добрата стратегия за оползотворяването ѝ, смята Данаилов.

Общинският съветник от ИНТ посочи, че продължава и практиката да се гласува бюджет, като се оставят „скрити касички“, които след това да бъдат разходвани без надзор. Данаилов даде пример със заложените 170 млн. лева повече разходи за „Благоустройство и комунално стопанство“ (БКС) Чистота", спрямо направените такива през 2023г.

В тази връзка, за да се спре използването на подобни "черни касички", ние предложихме промени в проекторешението за приемане на Сборния бюджет за 2024г.  С тези промени, ние предложихме прехвърляния от едни пера на бюджета към други, да стават единствено след решение на СОС, което не беше прието, обясни Данаилов.  За да има все пак по-голяма гъвкавост във вземането на решенията, като алтернатива сме направили и второ предложение. А именно - подобно решение на СОС да се изисква само за суми над 50 хиляди лева. В разрез с претенциите за прозрачност и открито управление, това предложение не беше прието, каза още общинският съветник.

Данаилов смята, че друг пропуск в бюджета е липсата на политика за промяна и подобряване на качеството на храната в детските учебни заведения на общинска и бюджетна издръжка. Общинският съветник каза, че се опасява, че въпреки гласуваната капиталова програма на стойност 600 млн. лева, тя едва ли ще бъде изпълнена. Няма проектна готовност за реализирането на нови мащабни инфраструктурни проекти, в т.ч. детски градини и паркинги, посочи Данаилов. 

#липсва #ясна #визия #развитието #софия #каза #общинският #съветник #председател #групата

Още новини

Още новини от България, които може да четете