Лайчак: Представих нов компромисен документ по въпроса за използването на динари в Косово

Лайчак: Представих нов компромисен документ по въпроса за използването на динари в Косово

26 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Лайчак: Представих нов компромисен документ по въпроса за използването на динари в Косово

Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак заяви, че на вчерашната среща с делегациите на Белград и Прищина е представил компромисен документ по въпроса за използването на динари в Косово, като добави, че има достатъчно място двете страни да обяснят позициите си, съобщи Танюг. "Срещата приключи, след като представих компромисен документ в опит да преодолея различията. Ще бъда домакин на нова среща, след като получим конструктивни коментари“, написа снощи Лайчак в профила си в мрежата X.

Директорът на службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович каза по-рано вчера, че по време на вчерашната среща в Брюксел Белград е представил предложения за намиране на решение, но също така посочи, че Прищина не иска решение.

"Разговорите бяха тежки и напрегнати, но бяха директни, което е добре. И аз, и експертите имахме възможност да представим нашите предложения по идеите на ЕС и да решим въпроса за динара, защото с това решение (косовският премиер Албин) Курти заплаши оцеляването на сръбския народ. Този въпрос трябва да се реши спешно, съществуването на сърбите е заложено на карта“, каза Петкович. Той посочи, че следващият кръг от диалога ще се проведе на 13 май.

Вчерашната среща на делегациите на Белград, Европейския съюз и Прищина в Брюксел беше шестият кръг от диалога, на който се обсъждаше едностранното решение на Прищина да отмени разплащателните операции в динари в Косово, отбелязва агенцията.

Предишната среща на ниво главни преговарящи се проведе на 18 април в Брюксел и тогава Петкович заяви, че Белград е направил абсолютно всичко, за да намери решение за "едностранното и насилствено решение" на Прищина да отмени динара, но Прищина не иска да се намери решение.

#специалният #пратеник #диалога #белград #прищина #мирослав #лайчак #заяви #вчерашната #среща

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете