Куба гарантира доставката на субсидирани храни в опит да намали напрежението след протести

Куба гарантира доставката на субсидирани храни в опит да намали напрежението след протести

5 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Куба гарантира доставката на субсидирани храни в опит да намали напрежението след протести

Кубинският президент Мигел Диас-Канел заяви в четвъртък, че ръководеното от него комунистическо правителство е осигурило доставките на ключови субсидирани хранителни дажби, като се стреми да намали напрежението само две седмици след като протестиращи излязоха по улиците заради широко разпространения недостиг на храни, предаде Ройтерс.

Диас-Канел, който участва в телевизионна новинарска емисия, заяви, че правителството му е положило "огромни усилия", за да осигури доставките на храни за 11-милионното население на острова.

"Април и май ще бъдат месеци с по-добри перспективи", каза той. "Кубинското правителство ще продължи да гарантира на хората необходимите им количества храни."

След революцията на Фидел Кастро през 1959 г. Куба предоставя на своите граждани месечна дажба от основни продукти като ориз, боб, захар, олио за готвене и кафе, въпреки че тези доставки намаляваха с течение на годините, тъй като икономическата криза доведе до недостиг и високи цени.

Недостигът, съчетан с тежките 10-20-часови прекъсвания на електрозахранването в цялата страна предизвикаха няколкостотин протестиращи да излязат по улиците на 17 март в и около Сантяго де Куба, дълго време считан за бастион на правителството, както и в близките Баямо и Матансас.

През последните дни правителството предприе бързи действия, за да разсее напрежението и почти веднага увеличи производството на електроенергия, което до голяма степен премахна прекъсванията на електрозахранването, които измъчваха голяма част от острова в продължение на месеци.

Оттогава протестите са затихнали.

Оскар Перес, заместник-министър на външната търговия, заяви, че доставките на основните хранителни продукти ще бъдат гарантирани до юни.

"Можем да потвърдим без съмнение, че имаме наличност на основни продукти като ориз до юни", каза той.

Той заяви, че страната работи и за гарантиране на доставките както на пшенично брашно за производство на хляб, така и на мляко за децата и през юни.

Кубинската програма за хранителни дажби на месец се измерва с 230 млн. долара.

#кубинският #президент #мигел #диасканел #заяви #ръководеното #него #комунистическо #правителство #осигурило

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете