Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Фонда за възстановяване

Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Фонда за възстановяване

1 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Фонда за възстановяване

Фондът за възстановяване на ЕС е "успех" и европейските политици "не бива да бързат да го изоставят", смята управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

На годишната конференция за бюджета на ЕС Георгиева, цитирана от представителството на МВФ в България, заяви, че "юли 2020 г. ще остане в историята като момент на силна европейска сплотеност". Тогава страните от ЕС се договориха да създадат фонда "Следващо поколение ЕС" (Next Generation EU), възлизащ на 809,6 млрд. евро и финансиран чрез общ дълг, който да помогне за възстановяването от пандемията от КОВИД-19. Програмите по фонда приключват през 2026 г.

По думите на Георгиева, която неотдавна бе назначена за втори петгодишен мандат начело на МВФ, "предизвикателствата, пред които ЕС е изправен по пътя си напред, може да не са толкова драматични, колкото пандемия, но също "крещят" за съвместен отговор. Във време на геополитическа и икономическа несигурност, изборът на политики има дълбоко значение".

Според нея изборите, които залегнат в следващия седемгодишен бюджет на ЕС, ще бъдат "абсолютно решаващи за успеха на Европа". Като очевидни сфери, в които ЕС може да направи повече заедно, Георгиева посочи климата и енергийната сигурност.

Управляващият директор на МВФ завърши речта си, произнесена вчера пред конференцията за бюджета на ЕС в Брюксел, с призив към политиците от съюза.

"Обръщам се към всички вас: Моля, не правете само това, което е популярно у дома, направете правилното за Европа! Европа е по-силна заедно, Европа е по-богата заедно, Европа е е по-значима заедно", апелира Георгиева.

#фондът #възстановяване #успех #европейските #политици #бива #бързат #изоставят #смята #управляващият

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете