Ковачевски на откриването на кампанията на СДСМ: Пътят към ЕС е труден, но е правилен

Ковачевски на откриването на кампанията на СДСМ: Пътят към ЕС е труден, но е правилен

18 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ковачевски на откриването на кампанията на СДСМ: Пътят към ЕС е труден, но е правилен

Коалицията "Европейско бъдеще", водена от СДСМ, започна предизборната си кампания за парламентарни избори в Северна Македония със събитие в Музея за съвременно изкуство в Скопие под надслов "Без отстъпление от бъдещето". 

С видеообръщение Олаф Шолц от сестринската на СДСМ германската социалистическа партия отправи послание, че „за един силен ЕС процесът на разширяване със Северна Македония и страните от Западните Балкани е вятър в платната на прогресивните сили”, обявявайки подкрепата си за СДСМ и ангажимента за пълноправно членство на страната в ЕС. По думите му европейското бъдеще на Северна Македония ще бъде подкрепено чрез гласовете за СДСМ, с Димитър Ковачевски като премиер и Стево Пендаровски като президент.

Представен като водач на листата на СДСМ и коалицията в първа изборна единица, която е на територията на Скопие, и бъдещ премиер, Димитър Ковачевски заяви, че Северна Македония заслужава европейско бъдеще. 

"Модерно образование, развито земеделие, чиста околна среда и висок стандарт на живот- след 20 дни ще формираме новото правителство, което ще заведе държавата в ЕС, но и ще доведе Европа в Северна Македония", посочи Ковачевски. 

Той говори за свършеното от правителството в последния мандат, посочи грешките, които са разочаровали гражданите, „ръста на цените, корупцията, самоволието на част от политиците”. Посочи и основните акценти в икономическата част на програмата на СДСМ в предстоящите избори - средна заплата от 1100 евро и минимална заплата от 600 евро, които с влизането на страната в ЕС ще достигнат до 1300 евро средна и 800 евро минимална работна заплата. Намаляване на безработицата до 7 процента, увеличаване на средната и минималната пенсия и пакет от мерки за пенсионерите, 180 млн. евро директна подкрепа за бизнеса, модернизация на инфраструктурата и др. 

„Програмата е реалистична, изпълнима и няма да бъде отменена, докато всеки ред от нея не стане реалност за нашата европейска (Северна) Македония. Тази кампания трябва да осигури демократични, свободни и честни избори. Избори, на които СДСМ и коалицията ще получат голяма подкрепа от гражданите и ще съставим новото правителство, което ще отведе страната ни в ЕС най-късно до 2030 г. Членството в ЕС не е за осъществяване на европейска мечта, а за европейски стандарт на живот, по-високи заплати, пенсии, по-добро здравеопазване, образование, правосъдие. Само с членството в ЕС са възможни съществени и фундаментални промени в македонското общество. Затова не трябва да се предаваме. Пътят към ЕС е труден, но правилен. Без отстъпление от бъдещето”, посочи Ковачевски.

Кампанията на СДСМ днес  ще продължи в Гевгелия и Демир Капия.

Предизборната кампания за парламент в Северна Македония официално започна днес, като тя се припокрива със започналата вече  кампания за президентските избори. Вторият тур на изборите за президент и парламентарните избори в страната ще се проведат на 8 май.  

 

#коалицията #европейско #бъдеще #водена #сдсм #започна #предизборната #кампания #парламентарни #избори

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете